Bankalarda unuttuğum hesabım var mı?
Paranız zaman aşımına uğramasın !!
5411 Sayılı Bankacılık Kanunu’nun 62. maddesine göre, bankalar nezdindeki mevduat,emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayanlar zaman aşımına tabidir. 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu’nun 62. maddesinin uygulamasına ilişkin yayımlanan Yönetmeliğin 8. maddesi gereğince, zaman aşımına uğrayan mevduat,emanet ve alacakların listesi Türkiye Bankalar Birliği internet sitesinde Şubat ayı başından Mayıs ayı sonuna kadar ilan edilecektir.
Bankalarda 10 yıl süre ile hareket görmeyen hesaplar sistemde kayıtlı adreslerine posta ile bildirim yapılmakta, ayrıca bankaların internet sitelerinde Mayıs ayının sonuna kadar yayımlanacaktır.İlgili bedeller için bankaların ve aşağıda linki vermiş olduğumuz tbb sitesinde kontrol edebilirsiniz.
Listede isim ve hesap bilgileri yer alan kişilerin en geç 15 Haziran 2015 tarihine kadar hesaplarının bulunduğu bankanın herhangi bir şubesine geçerli kimlik bilgileri ile başvurmamaları halinde yasa gereği zaman aşımına uğramış olan mevduat,emanet ve alacakları gelir kaydedilmek üzere Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilecektir.
Bankalarda unutmuş olabileceğiniz hesaplar mevcutsa bir an önce gerekli kontrollerinizi yaparak paranızı çekmeyi unutmayın.
TBB üyesi bankalarda 2014 yılsonu itibariyle zaman aşımına uğramış hesaplarınız varsa, dökümü için aşağıdaki arama motorunu kullanabilirsiniz.
http://www.zamanasimi.org/tbb.xhtml
Emekli maaş aktarım kampanyalarında en avantajlı hangisi yazımızı okumak için tıklayın
Soru Cevap
Google aramalarında merak edilen sorulara kısaca cevaplar vermeye çalışacağız;
- Hareketsiz banka hesapları kaç yılda kapanır? 5411 sayılı Bankacılık kanunu 62. maddesi gereği hesap sahibinin son işlem tarihinden itibaren 10 yıl içinde aranmayanlar zamanaşımına tabi olur.
- Eski banka hesabımda para var mı? Şu an uygulamada olan diğer banka hesaplarının izlenmesi uygulaması kapsamında farklı bankalardaki hesaplarınızı tanım yaparak tek bankadan farklı bankalardaki hesaplarınızı kontrol edebilirsiniz.
- Bilmediğim param var mı? Şu an uygulamada olan diğer banka hesaplarının izlenmesi uygulaması kapsamında farklı bankalardaki hesaplarınızı tanım yaparak tek bankadan farklı bankalardaki hesaplarınızı kontrol edebilirsiniz
- Banka verileri kaç yıl saklanır? İş akdinin sona ermesine müteakip 10 yıl boyunca saklanmaktadır.
- Banka hesaplarını kim inceler? Sıklıkla vergi incelemeleri kapsamında işlem tutarlarına göre Vergi denetim kurulu tarafından kontrol edilebilmektedir.
- Avukatlar banka hesaplarını görebilir mi? Mahkeme tarafından talep edilmesi halinde döküman olarak görebilir. Aksi halde görüntüleme yapamazlar.
- Bankacılar herkesin hesabını görebilir mi? Kendi bankasında yer alan hesapların detayı görüntülenebilir.
- Banka hesabına haciz gelir mi? Evet ilgili yasal kurumlar tarafından iletilen yada elden iletilen resmi belgeler kapsamında haciz konulabilir.
- Ölen kişinin banka hesabı kapanır mı? İç işleri bakanlığı tarafından alınan güncel veriler sonrasında bankalar arasında değişmekle beraber bakiye yok ise kapatılabilir. Bakiye mevcut ise bakiye üzerine bloke konarak hesap kapatılmaz.
- Banka hesabını kapatınca ne olur? Tüketicinin lehine bir işlem olur.
- Bankaya gitmeden hesap kapanır mı? Telefon bankacılığı ile yada şubeye iletilen talimat neticesinde hesap kapama yapılabilir.