16 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Sigorta

Vefat eden yakınıma ait krediyi sigortadan nasıl kapatırım?

Vefat eden yakınıma ait krediyi sigortadan nasıl kapatırım?

Vefat eden yakınınızın kullanmış olduğu kredi sigortadan nasıl kapatılır? Ölen kişinin kredisini sigorta nasıl kapatır?

Son zamanlarda sitemize gelen sorulara cevap olması adına bu önemli konuda bilgi vermeye çalışacağız. Kredilerin olmazsa olmazı sigortalar yolcu sıfatı dışında hava seyahatlerinde havada gerçekleşen ölümlerde yada 3 yıldan az yapılan poliçe sahibinin intiharı dışında çoğu ölüm sebebi ile ölüm tarihi itibari ile kalan kredi riskini kapatıyorlar. Ama vefat eden kişinin yakınlarının en çok sorun yaşadığı durum krediye sigorta yapılmadığı için kredi tutarını kendilerinin ödemek zorunda kalmaları.

Bu süreçte Bankalar ve sigorta şirketlerine bir çok davalar açılmakta olup, genelde tüketici lehine kararlar çıkabilmektedir. Tabi tüketicinin lehine çıkabilmesi için gerekli şartların sağlanmış olması önem arz ediyor.

Vefat eden kişinin kredisi için sigorta yapılmamış ne yapmalıyım?

Yeni mevzuat değişikliği ile artık kredisine sigorta yaptırmak istemeyenlerden bir forma imza alınıyor. Bunun sebebi vefat eden yakınları tarafından Bankalara açılan davalar ve yönetmelik değişikliği.  Normal şartlarda çoğu Bankada kredi kullandırımları teminat altına almak adına kredi riski kadar teminatlı hayat sigortası yada ferdi kaza poliçeleri yapılmakta.

Kredi kullananın vefatı sonrası mirasçılar kredi kullandırım esnasında neden sigorta yapılmadığı gerekçesi ile Bankalara dava açarak bu davaları kazanabiliyorlar. Fakat Bankanın elinde sigorta yapılmaması için tüketiciden alınan bir talimat mevcut ise o zaman çok şansınız olmayabilir. Sigorta yapılmamış ve tüketicinin yani yakınınızın sigorta yapılmamasına dair bir talebi yok ise bir avukat tutarak süreci takip etmenizi öneririm.

Vefat eden kişinin kredisine ait sigorta olduğu halde Sigorta şirketi ödeme yapmıyorsa?

Kredi riskinin kapatılması için Sigorta şirketi ödeme yapmıyorsa yada Banka ödeme yapmıyorsa bir kaç nedeni olabilir, bu nedenleri sıralamak gerekir ise;

  • Ferdi Kaza poliçesi yapıldı ise sadece kaza hallerinde ödeme yapıldığı için.
  • Yıllık Hayat sigortası yapılıp yenilemesi atlandığı için
  • Uzun süreli Hayat Sigortasında şüpheli ölümler sonrasında gerekli araştırmanın yapılması uzun sürdüğünden dolayı ödemeler gecikmiş olabilir.
BUNUNLA İLGİLİ:  Bankadaki Paramın Ne Kadarı Devlet Garantisinde?

Banka vefat sonrası krediyi kapatmıyor ve mirasçılardan para talep ediyorsa ne yapılmalı?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi öncelikli olarak Banka ‘ya giderek mirasçısı olduğunuz için krediye ait sözleşme ve diğer evrakları alarak kontrol etmenizde fayda var. Bazı durumlarda tüketiciden sigorta formuna imza alındığı halde sigorta yapılması atlamaları yada tutar yüksek çıktığı için sigorta yapılmaması gibi durumlar olabiliyor.

Geçmiş yıllarda sigorta tutarının yüksek çıkması durumunda kredi ile alakasız eşya sigortası, cüzdan sigortası gibi sigortalar yapılarak hayat sigortaları yapılamayabiliyordu. Sözleşmelerde sigorta yapılacağı belirtilmesine rağmen yapılmadı ve buna ait tüketicinin bir talebi yok ise bir avukat tutarak Bankadan ilgili tutarı talep edebilir siniz.

Vefat eden yakınınızın kredisi vefat sonrası ödeme yapılmadığı için takibe atılmış ne yapmalıyım?

Bu süreçte de yine bir avukat aracılığı ile işlem yapmanız faydanıza olacaktır. Veraset belgeler ile Bankaya bilgi verdiğiniz halde sigorta şirketi tarafından kredi kapatılmadı yada sigorta yapılmadığı için ilgili tutar sizden talep edildiği dönemde takibe yani avukata devir edilebilir. Aslında süreç hep aynı yere çıkıyor yukarıda da belirttiğimiz gibi evrak kontrolü, sigorta yapılmamış ve şartlar lehinize ise hukuki yollardan süreci takip edebilir siniz.

Fakat şartlar lehinize değil ise tüketici sigorta yapılmasını istemeyerek bunu imzalı talimat ile Bankaya ibraz etmiş ise, gecikme ve takip sürecinde mirasçıları olarak sizlere bilgi verildikten sonra çok fazla seçeneğiniz kalmıyor. Bu durumda Banka ile yada sözleşmeli avukatları ile anlaşma yoluna gidere borcu kısa sürede kapatabilir siniz. Yada Banka farklı ödeme seçenekleri ile gerekir ise yeni kredi kullandırımlar ile bu borcu ödemenize fayda sağlayacaktır.

Ölen kişinin kredisi ve kredi kartı borcu nasıl ödenecek konusunda ekteki yazımızda faydalı olabilir,

BUNUNLA İLGİLİ:  Ferdi Kaza Poliçesi teminat kapsamında olan veya kapsam dışında kalanlar

Ölen kişinin kredi ve kredi kartı borcu

Vefat eden kişinin Bankadaki parasını mirasçısı olarak nasıl alabilirim? yazımızı okumak için tıklayın

Vefat edenin parası Bankadan nasıl alınır?

 

 

About Author

Finansçı

12 Comments

  • Zor bir durum bir yakınını kaybetmek hem de üzerine kredi borcu olduğunda maalesef hayat sigortası yapmamışsınız kredinin kalanını siz ödeyeceksiniz diye banka kapınıza gelince

  • evet bu konu çok önemli vefaaat edenlerin ailelerini çok ilgilendiren konu buradan detayları bilgilere ulaştıklarını sanıyorum

  • her canlı ölümü tadacaktır. bir gün öleceğiz ve ne zaman öleceğimiz belli değil bu yüzden bu konuyu dikkate almak gerekir.

  • Bunun için ekstra bir işlem yapıldığını bilmiyordum. Sayenizde krediyi nasıl kapatacağımızı öğrenmiş oldum

  • slm Hocam Babam Vakıfbank’tan 25.000 Tl kredi çekti kredilerin bir kısmını ödedi daha sonrasında vefat etti. Çekmiş olduğu kredinin sigortası banka tarafından yaptırılmamış kredinin geri kalanını ödemek zorunda kaldık budurumda dava edersek kazanma ihtimalimiz var mı?

    • Serkan bey merhaba,
      İlgili Bankadan kredi icin alinan evraklari isteyebilirsiniz varis olarak. Eger babanizin sigorta yapilmamasi konusunda bir talimati yok ise bir Avukat ile irtibata gecerek Hukuki yollardan odenmis ve tarafinizdan odenen bedel icin talepte bulunabilirsiniz.
      İyi gunler.

  • merhaba, ben temmuz ayında eşimi kaybettim böbrek hastası idi ama kalp krizinden öldü, 4 yıl öncede açık kalp ameliyatı olmuştu, çektiği kredi için sigorta yapılmış ama herhangi bir sağlık sorununuz var mı dendiğinde daktilo ile hayır denilmiş alt kısmı ise imzalamış sigorta krediyi ödemiyor almam mümkün değilmi, 3çocuk ile ne yapacağımı bilmiyorum şimdiden cevabınıza teşekkür ederim.

    • Merhaba,
      Öncelikle başınız sagolsun, normal şartlarda evrakta oynama yapıldığına dair dava atabilirsiniz fakat esinizin vefatına paralel bir hastalık için geçirmiş olduğu birde ameliyat var. Yani belirtilmemiş olan sağlık sorunundan vefat ettiği için sigorta şirketi diğer durumda da ödeme yapmayacaktı muhtemelen. O yüzden size güzel bir haber vereniyoruz. Ama yine tereddüt etmeniz durumunda bir avukat görüşü alabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

  • merhaba
    Eşim kalp krizinden vefat etti bankadan yüklü miktarda ev kredısı cekmıştı .Banka hayat sıgortası yaptırırken herhangı bır hastalıgınız varmı sorusuna yok demiş aslında uc sene once kalp krızı gecırmış ve hastanede yatmış bunu bıze soylememış hepımızden saklamış.Şimdi hayat sıgortasını ödemiyor bankanın calıştıgı sıgorta sırketı.
    Nasıl bir yol ızlemelıyım
    teşekkürler

    • Merhaba,
      Sigorta şirketlerinin hangi hastalıklarda ödeme yapmadığı yada hangi hastalıklarda açılan davalarda tüketici kazanmış, bunları teyit edebilmek için bir avukat ile görüşmeniz daha faydalı olacaktır.
      Saygılarımızla.

  • Hocam kolay gelsin, öncelikle bilgiler için teşekkür ederim. İki ay önce babam vefat etti. İş bankasından 25 bin TL kredi kullanmistik. Belli bir kısmı odendi. Kredi sigortalı, fakat ölüm sebebi Kalp krizi olduğundan sigorta şirketi krediyi kapatmayı kabul etmedi. Bizden babamın hastane kayıtlarını istediler. Babam 13 sene önce açık kalp ameliyatı oldu. Fakat kredi çekildiği gün bize bu konuda hiç bir şey sormadilar. Sorulmadigina dair iki sahitimiz var. Fakat imzalatılan onlarca kağıdın içinde soruldu ve yok denildi yazılmış. Şimdi nasıl bir yol izlememiz gerekmektedir. Cevabınız için teşekkür ederim.

    • Merhaba,
      Rica ederiz, yapılan poliçe için sorulan sorularda daha önceden geçirilen rahatsızlık olup olmadığı sorulur. Bu durumda ödeme yapmayabiliyor sigorta şirketleri. Dava açtığınızda sormadan sadece imza alındığını belirtmeniz durumunda davayı kazanma ihtimali var mı bir avukat ile teyit etmenizde fayda var. Kazanma durumu söz konusu ise dava açarak bedelin tahsilatı yapılabilir. Aksi takdirde varisleri olarak kredi borcunu ödemeniz gerekecektir
      Saygılarımızla.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir