Vadeli Mevduat Teminat Olarak Rehin Verilebilir mi?
Ticari hesaplarda ya da bazı durumlarda gerçek kişi hesaplarında alınabilecek bankacılık ürünlerine göre teminat verme durumları olabiliyor. Bu verilebilecek teminat tutarına göre kredi limiti tahsis edilir ve müşteri Banka nezdinde borçlanır. Bu borcun ödenmeme durumuna göre Bankalar elinde bulunan teminat tutarını ya da mülk gibi taşınmazların satışını yaparak borcu tasfiye ederler.
Tabi her zaman her müşteriye tanımlanacak kredi limiti için nakit ya da taşınmaz teminat talep edilmeyebilir. Müşterinin piyasadaki itibarı ya da üzerinde olduğu bilinen bir çok gayrimenkulden kaynaklı sadece kefalet (Kefil olmak) ile kredi limitleri tahsis edilebiliyor. Bu limitlere istinaden de müşteriye Banka tarafından tahsis edilen limit kapsamında kredi kullanımı yapılır.
Vadeli Mevduat Teminat Olarak Rehin Verilebilir Mi?
Biraz önce de belirttiğimiz Vadeli Mevduat rehni Bankalar tarafından en çok talep edilen yöntemdir. Müşteriye krediyi verdikten sonra kredi karşılığı yada belirli bir oranda marjlı olarak mevduat rehni alınabilir. Yani sorumuzun cevabı eve Vadeli mevduat hesabı teminat olarak rehin alınabilir. Müşteri kredi faizi öderken ekstra bankaya verdiği teminat içinde mevduat faizi talep edebilir.
Mevduat Rehin Sözleşmesi Noterde Mi Düzenlenmeli?
Hayır mevduat rehin sözleşmeleri tarafından matbu olarak hazırlanan sözleşmeler olup kredi kullandırım aşamasında Banka yetkilileri tarafından kredi kullandırım evrakları ile beraber düzenlenerek imzalanır. Mevduat Rehin sözleşmesinde tutar yazmak zorunda mı? Banka bu alanın boş olması durumunda dilediği gibi doldurabileceğinden yazı ve rakam ile belirtilmesi gerekir.
Ortak Hesapta Bulunan Tutar Rehin Verilecek İse İmza Nasıl Alınmalı?
Normal şartlarda hesap münferit olarak açılmış bir ortak hesap ise tek tek imzalar yeterli olmasına rağmen Bankalar tüm hesap sahiplerinden imza almayı tercih edebiliyorlar. İleride doğabilecek sorunlardan kaynaklı Bankalar bu iş için bu tarz bir çözüm üretmişler. Yani özetle ortak hesap müşterek yada münferit de olsa tüm hesap sahiplerinden mevduat rehin sözleşmesine imza alınmaktadır.
Mevduat Rehin Sözleşmesinde Müşteri Numarası Yazılması Yeteli Mi?
Bankalar Mevduat Rehin sözleşmelerinde genellikle müşteri numarasının yazılmasını tercih ederler. Çünkü mevduat hesaplarında bazen ek no değişiklikleri olabilmekte olup sözleşmede yazanın dışında farklı bloke kaydı işlenemeyeceği için sadece müşteri numarası yazılması tercih edilir. O yüzden mevduat rehin sözleşmelerinde müşteri no yazılması zorunludur. Fakat ek no yazılması zorunlu değildir.
Rehin Olan Mevduat Hesabına Para Giriş Çıkışı Olabilir Mi?
Bankalar kredilerin teminat tutarına göre hesapta bulunan tutarın bir kısmını blokeye alabilirler. Örnek ile açıklamak gerekir ise 50.000 TL mevduat bakiyenizi bölmek istemiyorsunuz. Ama Bankaya verilecek teminat tutarı da 20.000 TL olduğunu düşünürsek Bankada bulunan 50.000 Tl mevduatınızın sadece 20.000 TL ‘si üzerine bloke kaydı işlenir. Tüketici bu durumda kalan 30.000 TL ‘yi dilediği gibi tasarruf edebilir ve bloke kaydı işlenmez.
Rehin Edilen Mevduat Hesabına Ne Kadar Faiz Verilir?
Banka kredisi için verilecek mevduat rehni için bulunan Vadeli Mevduat hesabınıza diğer mevduat hesaplarında olduğu gibi TCMB ‘ye bildirimi yapılan oranlara göre faiz oranları verilir. Kredi teminatı olmasından kaynaklı olarak daha düşük bir faiz oranı alma gibi bir durum yaşanmaz. Sadece teminat tutarı kadar olan tutar Banka tarafından rehin edildiği için kullanılamayacaktır. Bu bakiye için oluşabilecek faiz bakiyesi de dilerse kullanılabilir.