Tüketici Kredilerinde Vade Sınırı İndirildi
Son yıllarda kredi gecikmelerinde yaşanan artışlar ve bu kapsamda borçların tek bankada yapılandırılması gibi sebepler ile kredi vadeleri dönem dönem arttırıldı. Hatta bir dönem yapılandırma kredilerinde 72 aya varan vadede ihtiyaç kredilere onay verilmişti. Yine bu kapsamda kısa bir vade azaltımı ile ihtiyaç kredilerinde vade 60 aya indirilmişti ve bir süredir de aynı şekilde devam etmektedir.
Kredi tutarı yüksek olunca ister istemez tüketici tarafından ödeme kabiliyetinin artması için uzun vade talep edilmektedir. Pandemi dönemi ve öncesinde kredi faiz oranlarının bir çok Bankada yüksek olması sebebi ile Kamu Bankalarında yapılandırmalar gerçekleştirilmiş olup 60 ay vade olarak kullandırımlar yapıldı. Tüketicinin ihtiyaç kredilerinde uzun vade alışkanlığı BDDK tarafından çıkan yönetmelik ile değişti.
Tüketici Kredilerinde Vade Kaç Ay Oldu?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından 04.09.2020 tarihli toplantısı ile Bankaların Kredi işlemlerine ilişkin yönetmeliğin (Kredi Yönetmeliği) 12/A maddesi 6. fıkrası ile Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman şirketlerinin kuruluş ve faaliyet esasları hakkında yönetmeliğin (Finansal Kurumlar Yönetmeliği) 11/A maddesinin beşinci fıkrası uyarınca,
Kredi Yönetmeliğinin 12/A maddesinin 3. fıkrası ile Finansal Kurumlar Yönetmeliğinin 11/A maddesinin 2. fıkrasında düzenlenen tüketici kredilerine ilişkin genel vade sınırına altmış aydan 36 aya indirilmesine karar verilmiş olup ve bu kapsamda tüm birlik üyelerine ve tüketiciye duyurulmasına karar verilmiştir. Eylül ayı itibariyle tüketici kredilerinde vade değişikliği olmasına rağmen diğer kredi türlerinde değişikliğe gidilmedi.
Taşıt Kredilerinde Vade Kaç Ay Oldu?
BDDK tarafından 9131 sayılı karar gereği tüketici kredilerinde vade 36 aya indirilmesine rağmen taşıt kredilerinde değişikliğe gidilmedi. Taşıt kredilerinde şu anda 120 bin TL ‘ye kadar olan kredilerde vade 60 ay, 120 bin TL üzeri taşıt kredilerinde ise vade 48 ay olarak kullandırılmaktadır. Tüketici bu kapsamda yüksek tutarlı taşıt kredisi kullanacak ise vade tarihi yani taksit sayısı 48 ay ile sınırlı olup yüksek borçlanmanın önüne geçilmektedir.
Tüketici Kedileri Vade Sınırlaması Neden Yapıldı?
Son bir yıl içerisinde TCMB tarafından gerçekleştirilen faiz indirimleri ve Bankalar tarafından açılan kredi muslukları ile beraber kredilerde büyüme gerçekleşti. Kredi kullandırımların artışı ile beraber ikinci çeyrek büyüme rakamlarına olumlu olarak yansıdı. Ne yazık ki üretim dışında kredi ile gerçekleşen büyüme rakamları başımıza bela olabiliyor. Bu kapsamda TCMB ortalama faiz yüksek olmasına rağmen politika faizi yükselmemişti.
- Taşıt Kredisi, Konut Kredisi Kullandırım Oranları Kaç Oldu? makalemizi okumak için tıklayın
- Kredi Gecikme Gün Sayısı Artırıldı makalemizi okumak için tıklayın
TCMB tarafından gerçekleştirilen son toplantıda 200 baz puan artışı yapıldı. Zaten öncesinde de Bankalar tarafından tüketici, taşıt yada konut kredilerinde faiz oranları arttırıldı. 0,64-0,74 gibi oranlardan 1,20 ‘li oranlara büyük bir sıçrama oldu ve kredi rakamlarında küçülme başladı. Kredilerin hızla artması ileride kriz yada ekonomik durgunluk ihtimalini arttırmaktadır. Bilançolardaki hızlı genişlemeler ekonomik kırılganlıkları arttırmaktadır.
Malum şu anda tüm dünyayı saran covid-19 virüsü ile bir çok ekonomi zor durumda. Bu zor durumu atlatabilmek için en doğru yol üretimin artması ve ihracat rakamlarının arttırılması olacaktır. O yüzden finansal otorite de bu gerçeği görerek sadece kredi artışları ile büyüme rakamlarının gerçeği yansıtmadığına karar vermiş olsa gerek. Ekonomi otoriteleri tarafından hayata geçirilecek paketler ile büyüme rakamının daha objektif olması sağlanacaktır.
Tüketici Kredilerinde Vade Uzayacak Mı?
Tüketici kredisi vadesi uzayacak mı? diye sorular hemen gelmeye başladı. Tüketici kredisi vade sınırı 2020 Eylül ayı itibariyle 36 ay olarak güncellendi. Peki tüketici kredileri vade sınırlaması kısa sürede artar mı? BDDK, TCMB ve Ekonomi kurmayları bu anlamda birbirini destekleyen kararlar almakta olup ilerleyen günlerde yaşanabilecek kur şokları ile faizlerin hızlı bir şekilde artış göstermesi muhtemel gözüküyor.
Hem faiz oranlarında gerçekleşecek artış, hem de tüketici kredilerindeki vade kısıtlaması kredi hacmini oldukça düşürecektir. Ekonomik daralma kapsamında zorunlu olarak belirli bir süre sonra tüketici kredi vadelerinde tekrar uzatma durumu söz konusu olabilir. Sebebine gelecek olursak faiz oranları zaten yüksek olacağı için sadece zorunlu ihtiyaç sahiplerine destek durumu söz konusu olabilir. Bunu şimdilik söylemek çok zor, o yüzden hep beraber bekleyip göreceğiz.
4 Comments
Uzun vade ödeme kolaylığı sağlasa da toplam geri ödeme olarak oldukça fark ediyor o sebeple sınırlandırma getirilmesi çok yerinde bir karar
Ekonomide ciddi bir kriz yasanıyorken vadenin çok uzun tutulması mantıklı
Merhaba,
Maalesef ki kredi ile beraber büyüme ülke ekonomi için faydalı olmadığından tüketici kredilerinde vade sınırlaması getirildi.
Saygılarımızla.
Birçok bankadan çekilen krediler gecikmeye düşen aylık ödemeler bunun sonucunda önerilen yapılandırma ve borcun tek başına bir bankada toplanması borçluya cazip gelirken esasında faiz üstüne faiz geliyor bu sebeple vadenin kısa tutulması doğru bir karar bana göre