Tüketici Hakem Heyetine kaç yıl önceki işlemler için başvurabilirim?
Tüketici Hakem Heyeti aracılığı ile daha önceki yıllarda hesabımızdan alınan masraf ve aidatları geri alabiliyoruz. Peki Hakem Heyetinden kaç yıl önce ödediğimiz masrafları iade alabiliriz?
Tüketiciyi korumak adına faaliyet gösteren Tüketici Hakem Heyetleri yapılan başvurular sonrası çok yoğun bir çalışma temposuna sahip diyebiliriz. Bankalara ödemiş olduğumuz masraf ve aidatlara ait dekontlar ile Tüketici Hakem Heyetine yapılan başvuru sonrası gerekli değerlendirme yapılarak iade yapılması yada yapılmaması konusunda karar çıkarılarak tüketiciye ve Bankaya ibraz ediliyor. Tüketici Hakem Heyeti başvurularında zaman aşımı var mı? Kaç yıl önce tahsil edilen masraflar için Hakem Heyetine başvuru yapabilirim? gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız.
Genellikle tüketici lehine kararlar çıkarılırken olumsuz çok fazla karar çıktığı söylenemez. Hakem heyeti tarafından Bankalardan bilgi talep edildiği süreçte bazı Bankalar strateji olarak tüketici ile iletişime geçerek karar henüz çıkmadan alınan masraf veya aidat tutarının belirli bir kısmını iade etme konusunda mutabakata varmaya çalışıyorlar. Çıkacak olumsuz karar sonrası Bankanın ödeyeceği tutar daha fazla olduğundan Banka masraf tutarlarını iade etme konusunda istekli davranabiliyor.
2016 yılı Tüketici Hakem Heyeti başvuru tutarları
2016 yılında Tüketicinin Korunması hakkındaki kanun gereği başvuru yapabileceğiniz tutar sınırları yüzde 5.58 arttırıldı. Bu yasal sınırın üzerindeki tutarlarda tahsilat yapılması durumunda Tüketici mahkemeye başvuru yaparak iade konusunda lehine kararlar almaya çalışıyor. 2016 yılı için yapılan başvurulardaki yasal tutar sınırlamaları ise şu şekilde;
- İlçe Tüketici Hakem heyetine yapılması gereken başvurular için tutar sınırlaması 2.320 TL olarak,
- Büyükşehir statüsündeki il başvurularında başvuru limiti 2.320 TL ile 3.480 TL olarak,
- Büyükşehir statüsünde olmayan İl başvurularında başvuru limiti 3.480 TL olarak,
- Büyükşehir statüsünde olmayan İl ‘e bağlı bulunan İlçe başvurularında ise 2.320 TL ile 3.480 TL olarak arttırılması konusunda karara bağlanarak 01.01.2016 itibariyle geçerli kılınmıştır.
- 3.480 TL üzerinde gerçekleşen tahsilatların iadesi için Tüketici Mahkemelerine başvuru yapılması gerekmektedir.
Tüketici Hakem Heyetine kaç yıllık masraflar için başvuru yapabilirim?
Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemesine yapılacak başvurularda 10 yıl içerisinde gerçekleşen tahsilatların iadesi konusunda talepte bulunabilir siniz. 10 yılı aşan süreçte hesabınızdan alınan masraf ve tahsilatların iadesi konusunda başvuru yapılamayacağına dair bilgilendirme BDDK sitesinde paylaşılmaktadır.
Türkiye Bankalar Birliği Bireysel Müşteri Hakem heyeti başvuru tutarı sınırı ne kadar?
Türkiye Bankalar Birliği bünyesinde açılmış olan Bireysel Müşteri Hakem Heyetlerine yapılan başvurularda süre sınırlaması 2 yıl olarak belirlenirken. Bireysel Müşteri Hakem Heyetine yapılan başvurular sonrası çıkan karara Bankalar 2.528,20 TL ‘ye kadar uymak durumundadır.
Tüketici Hakem Heyetine yapılacak başvuruda dikkat edilmesi gerekenler
Tüketici Hakem Heyetine sözlü başvuru yapılamamakta olup, yapılacak başvurularda dilekçe doldurulmak suretiyle ekteki bilgilere dikkat edilmesi gerekmektedir. Başvuru sahibinin TC, Adresi, talep türü, Şikayet edilen kurum Ünvanı, şikayet oluşturan belgeler ile beraber başvuru gerçekleşebilmektedir.
Tüketici Hakem heyetine hangi kanallar ile başvurabilirim?
Tüketici Hakem heyetine elden başvuru yaparak, posta yolu ile, E-Devlet şifresini kullanarak TÜBİS’ten ek olarak ise TÜBİS mobil imza yada elektronik imza ile başvuru da bulunabilir siniz.
Bir kaç Bankadan alınan masrafı tek dilekçe ile başvurabilir miyim?
Tüketici Hakem Heyetine yapılan başvurular Banka bazında gerçekleştirilmekte olup aynı Banka içinde farklı şubelerde tahsil edilen tutarları tek dilekçede toplayabilirken farklı Banka için yapacağınız başvuru için yeni bir dilekçe ile başvurmanız gerekmektedir.
Hakem Heyeti kararı sonrası Banka ödeme yapmıyorsa ne yapmalıyım?
Tüketici Hakem Heyeti tarafından açıklanan karar lehinize çıktı ise bu tutarı Banka size 15 gün içinde ödeme yapması gerekmektedir. 15 gün içinde karara istinaden yapılmayan ödemeler için İcra işlemi başlatarak tahsilat gerçekleştirebilir siniz.
Banka Hakem Heyeti kararı sonrası Temyize giderse ne yapmalıyım?
Banka, Tüketici Hakem Heyeti tarafından tüketici lehine verilen karar sonrası 15 gün içinde Tüketici Mahkemelerine itiraz etmek yani Temyize gitmemesi durumunda karar kesinleşir. 15 gün içerisinde Temyize başvuru yapması halinde ise yargı sonucunun beklenmesi gerekmektedir.
Tüketici Hakem heyetinden paramı ne zaman alabilirim? yazımızı okumak için tıklayın