Sosyal Medya Dolandırıcılığı Şikayetleri-Sahte Banka Dolandırıcılığı
Son dönemde televizyonda, internet sitelerinde ve bir çok mecrada gördüğümüz sosyal medya dolandırıcılığı şikayetleri fazlasıyla arttı. Gün geçmiyor ki sahte banka dolandırıcılığı işlemlerinde yeni bir yöntem piyasaya çıkmasın. Bir çok kullanıcıyı sosyal medya dolandırıcılığı yöntemi ile tuzaklarına düşürerek büyük rakamlar ile dolandırıcılık işlemleri gerçekleştirilmektedir. Banka dolandırıcılığı 2019 bakiyesi de artmaya devam etmektedir.
Bir diğer ismiyle internet banka dolandırıcılığı olarak da anılan sosyal medya dolandırıcılığı bir çok kişiyi mağdur etmektedir. Sizler için son dönemde artan sosyal medya dolandırıcılığı şikayetlerinden bahsedeceğiz. Sosyal medya dolandırıcılığından nasıl kurtulurum? Banka dolandırıcılığı para iadesi yapılıyor mu? gibi soruları sizler için cevaplamaya çalışacağız. Bu dönemde BDDK tarafından ve polis sosyal medya sahtekarlığı konusunda uyardı fakat olaylar yaşanmaya devam etmektedir
Sosyal Medya Dolandırıcılığı Nasıl Yapılıyor?
Bir kaç yıldır hayatımızda olan sosyal medya dolandırıcılıklarının nasıl yapıldığı ile başlayalım. Kalpazanlar öncelikle Bankaların internet bankacılığı adreslerine yakın isimlerde domain isimleri alarak öncelikle site isim benzerliğini yakalamaktadırlar. Sonrasında Facebook, instagram yada twitter gibi sosyal medya araçlarında Banka isimleri ile hesaplar açıyorlar. Maddi gelir için bu dolandırıcıların düzenlediği sahte reklamları araştırmadan yayınlayan sosyal medya araçları da bu soyguna alet olmaktadırlar.
- Son Telefon Bankacılığı Dolandırıcılığı Yöntemi okumak için tıklayın
Bu sponsorlu reklamlarda tüketiciye büyük vaatlerde bulunarak ilgili reklamları tıklamaları sağlanmaktadır. Araba çekilişleri, yüksek tutarda bonus (chip para) aktarımları açıklaması ile oluşturulan sponsorlu bu reklamlara tıkladığınızda kalpazanların tuzağına düştünüz demektedir. Görüntü olarak Bankaların internet siteleri ile aynı görünüme sahip bu sahte sayfalara internet bankacılığı bilgilerinizi girdiğiniz anda sosyal medya dolandırıcılığı işlemi de başlamış oluyor.
Dolandırıcılar hangi Bankanın hangi işlemde kullanıcıdan sms onayı aldığını, yada almadığı bilgisine sahipler. Girdiğiniz bilgiler ile internet bankacılığınıza giriş yapanlar sms onayı istemeyen işlemler anında yapabiliyor. Fakat Bankalar belirli işlemlerde sms onayı istediği için dolandırıcılar bu sefer farklı bir sürece başlıyorlar. Cep telefonuna gelecek sms ile bir çok süreci halledebildikleri için tüketiciyi arayarak hesaplarında yurtdışı kart çekim işlemleri vs gibi işlemler olduğu ve bu işlemlerin iptal edilmesi için gelen sms bilgisini talep ediyorlar.
Daha öncesinde dolandırıcılar hesap hareketlerine de eriştikleri için tüketicinin bir çok işlemini teyit ediyorlar. Tabi tüketici de bu kadar bilgiyi dolandırıcı bilemez diye güven duymaktadır. Hesabından para transferleri için o telaş esnasında onay vererek hesapların boşaltılmasına istemeden onay vermiş oluyorlar. Sonrası tabi ki hezimet ve savcılığa yapılacak suç duyuruları sonrası giden paraların iadesi için sabırla beklemek kalıyor.
Sosyal Medya Dolandırıcılığı İşlemlerinden Nasıl Korunabilirim?
Vatandaşımızın en çok sorun yaşadığı durum sosyal medya mecralarında sponsorlu olarak gördükleri Banka içeriklerinin gerçek olduğunu düşünmesinden kaynaklanmaktadır. Tüketicinin internet banka dolandırıcılığı işlemlerinden nasıl korunması gerektiği, Banka dolandırıcılığı para iadesi süreci, sosyal medya dolandırıcılığı şikayetlerinde en çok hangi konuların olduğu, banka dolandırıcılığı cezası işleminin kime yansıdığı gibi bir çok konuyu madde madde sıralayalım.
- Bankalar tarafından sosyal medya hesaplarından ev, araba veriyoruz gibi ilanlar çıkmazlar,
- Bankalar ekteki linkten giriş yapın tahsil ettiğimiz masrafları iade edelim demezler,
- Sosyal medya hesaplarında belirtilen bankaların internet site isimlerine dikkat etmeniz gerekir,
- Bankalar internet bankacılığına giriş yapın kişisel bilgilerinizi güncelleyin karşılığında ödül yükleyelim demez,
- Milli Piyango yönetmeliği gereği nakit değer taşıyan çekilişler yapmazlar ve bunları sosyal medya hesaplarından duyurmazlar,
Peki anlattığımız bir çok yöntem ile tüketici olumsuz bir şey olmadığını düşünerek sosyal medya hesabı detayında belirtilen sahte banka dolandırıcılığı için düzenlenen sahte internet sayfasına kullanıcı ve şifre bilgileri girilebilmektedir. Bu bilgileri dolandırıcıların eline verdiğiniz anda hesabınızdan bir çok işlemi çok rahat yapabilmektedirler. Sahte internet Banka dolandırıcılığını nasıl anlarım? Sahte internet bankacılığı sayfasını nasıl anlarım?
Sahte İnternet Banka Dolandırıcılığını Nasıl Anlarım?
Daha önceki ve güncel dönemde polis sosyal medya sahtekarlığı konusunda uyardı ve sms ile bilgilendirmeler yapıldı. Banka dolandırıcılığı 2019 yılında çok hızlı bir şekilde artış gösterdi. Bir çok vatandaş dolandırıcıların yöntemlerini telefon görüşmesi esnasında anlayamayarak bu işlemlere istem dışı onaylar verebilmekte. Kimisi telefonu kapattığı anda bir sorun olduğunu anlasa da Banka ile iletişime geçene kadar hesapları boşaltılmaktadır. Peki dolandırılmamak için ne yapmalı? madde madde belirtelim.
- Bankaların internet bankacılığı sayfalarında parola girişi sonrası güvenlik resmi teyit edilmektedir. Dolandırıcılar tarafından sahte internet bankacıcılığı görsellerine şifrenizi girdiğiniz anda sms onayı vermeden önce güvenlik resmi çıkar eğer öncesinde tanımlama yaptı iseniz. Dolandırıcılar bu bilgiyi bilmedikleri için internet bankacılığı girişinde bir sorun olduğunu anlayarak hesaplarınızı kurtarabilir siniz.
- Bankalar tarafından müşterilere iletilen sms ‘ler de gelen şifre bilgisini çalışan dahil kimseye iletilmemesi belirtilmesine rağmen vatandaş bu sms ile gelen şifreyi karşı tarafa ilettiği için hesaplarından para aktarımları yapılmaktadır. Gelen sms bilgisinde de belirtildiği üzere şifre bilgilerinin karşı tarafa iletilmemesi (Banka personeli de olsa) belirtilmekte olup bu kurala uyulmalıdır.
- Banka sosyal medya hesapları genelde popüler hesaplar olup mavi işaret ile belirtilmektedir. Bu sponsorlu hesapların bu tarz popüler hesap olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir.
- İlgili sosyal medya hesabına ait takipçi sayısını kontrol edebilir siniz. Yine satın alma sureti ile takipçi sayıları fazla gözükebilmekte olup tek başına bu bilgi size güven vermemesi gerekir.
- İlgili sosyal medya hesabı aracılığı sizden kişisel bilgiler talep ediliyor ise, ilgili internet bankacılığı linki ile giriş yapmanız talep ediliyorsa bu hesaplara güvenmeyiniz.
- Banka hesapları güvenli internet sitelerine sahip olup https olarak domain adresleri olması gerekir. Https olmayan banka sitelerine hiç bir şekilde giriş yapmayınız.
- Bu tarz bir kampanya görüyorsanız google ‘da arama yaparak Bankanın internet sitesine kendiniz giriş yapınız. Mevcut sayfa üzerinden herhangi bir bilgi girişi yapmayınız.
Banka hesapları dolandırıcılığı işlemi yapan şebekeler çok sistemli çalışmakta olup hesabınızdan ilgili tutarı aktarım yaptıkları anda diğer tarafta atm başında bekleyen kişiler tarafından hemen çekim yapılmaktadır. O yüzden sorun olduğunu düşündüğünüz anda Bankanız ile iletişime geçerek hesabına bloke kaydı işletmeniz önem arz ediyor.