Son Telefon Bankacılığı Dolandırıcılığı Yöntemi-Mutlaka Okumalısınız
Son dönemde sürekli televizyonlarda ve internette okuduğumuz telefon bankacılığı dolandırıcılığı haberlerinde tüketicinin ne kadar mağdur olduklarını okuyoruz. İnternet bankacılığı dolandırıcılığında bankanın sorumluluğu ne kadar olur? bu konularda sizleri bilgilendirmeye çalışalım.
Her dönem farklı dolandırıcılık işlemleri ile tüketiciler kredi kart kopyalama yada banka hesaplarından aktarımlar ile dolandırıcılık olaylarına maruz kalıyorlar. Son günlerde çok daha farklı ve tüketiciyi haksız duruma düşen bir dolandırıcılık yöntemi ortaya çıktı. Haberlerde henüz izlememiş olabileceğiniz telefon bankacılığı dolandırıcılığı işlemi hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışalım.
Son Telefon Bankacılığı Dolandırıcılığı Yöntemi-Mutlaka Okumalısınız
Banka hesapları dolandırıcılığı, kredi kartı sahteciliğinden sonra internet bankacılığı dolandırıcılığı işlemlerinde yeni bir yöntem ile banka hesaplarınızı boşaltabilirler. Geçtiğimiz haftalarda Bankaları sizin adınıza arayarak hesap sahibi olarak işlem yapmaya çalışan dolandırıcılar hazır limitler ile nakit avans kullanımı gerçekleştiriyorlar. Şahsınıza ait Anne Kızlık soyadı bilgilerine ulaşan bu dolandırıcılar güvenlik yöntemlerini alt ediyorlar.
- Yanlış hesaba para yatırdım, paramı nasıl geri alabilirim?
- Banka hesabımdan başkasına ait fatura ödenmiş, ne yapmalıyım?
Ellerinde kart gibi para çekme araçları olmadığı için nakit avans yada kredi limitlerinden kullandıkları kredileri farklı hesaplara eft yolu ile aktarım yapıyorlar. Evet Bankaların bu anlamda güvenlik kontrolleri mevcut fakat sms onayı ile bu işlemlerde gerçekleştirilebiliyor. Peki telefonunuz elinizde iken sms onayı nasıl alınyor da bu tutarlar farklı hesaplara aktarılabiliyor.
Bu işi yapan kişiler şebeke olarak çalıştıkları için bir kaç koldan saldırarak sms ‘leri de sizden alabiliyorlar. Öncelikle tüketici size ait anne kızlık soyadını nasıl öğreniyor da bu işlemleri yapabiliyor. Bu işlemleri yapan ekipler her kurumda bu işe meyilli olan kişileri kendi saflarına çekebiliyorlar. Aksi takdirde anne kızlık soyadı bilginizi farklı kişilerin öğrenebileceği evraklara yazmamanız da fayda olduğunu hatırlatmak isteriz.
Çünkü bu bilgi yazılı evraklar da olduğu sürece tüketici için risk her zaman mevcut olacaktır. Bilgileriniz bir şekilde dolandırıcılık yapan kişilerin eline ulaşsa da bankalarda işlem yapabilmek için sms onayına ihtiyaç duymaktadırlar. İşte tüketicinin sorumluluğu burada başlarken internet bankacılığı dolandırıcılığında bankanın sorumluluğu sona eriyor diyebiliriz.
Dolandırıcılar tarafından kişisel bilgileriniz ile hesabınızda yaratılan borç hareketleri sonrasında paranın farklı hesaplara aktarılabilmesi için yapılacak işlemlerde sms onayı gerekiyor. Bu ekipler işlem yaparken paralel olarak arayan telefon bilgisini de değiştirerek sizi Bankanın çağrı merkezinden arıyor izlenimi yaratıyorlar. Tüketici bankanın çağrı merkezi numarasını biliyor ise çok şüphelenmiyor.
Arayan kişi telefon bankacılığı dolandırıcılığı işlemine maruz kaldığınızı belirterek işlemlerin iptali için sizin onayınızı almaları gerektiğini iletiyor. Tüketici bu telefon görüşmesi anında panikleyerek ne yapacağını şaşırabiliyor. Fırsatçılar bu anı iyi değerlendirmeyi başarıyorlar nasıl mı? Banka ile görüşen dolandırıcılar sizi borçlandırarak hesabınıza aktardıkları bakiyenin farklı hesaba aktarımını yapmaya çalıştıkları anda Banka sms onayı gerektiğini belirtiyor.
Diğer hatta sizi telaşlandırarak işlemin iptali için sms onayınızı almaları gerektiğini belirtiyorlar. Bankadan size hesabınızdaki bakiyenin farklı hesaba aktarımı için onay mesajı geldiğinde siz de hiç düşünmeden bu mesajı sizi arayan kişiye iletebiliyorsunuz mesajın detayını okumadan yada fark etmeden. Sizden aldıkları sms şifresi ile dolandırıcılar parayı yine şebeke içindeki farklı bir hesaba aktarmış olabiliyorlar.
Tüketici sonrasında teyit etmek için bankayı aradığında yada sorunun giderildiğini düşünüp aramadan borç ödeme günü geldiğinde durumu fark edebiliyor. Tabi o anda gerçekten dolandırıldığınızı anlayarak bankaya internet bankacılığı dolandırıcılığı dilekçe örneğini yada telefon bankacılığı dolandırıcılığı dilekçesini doldurarak başvuruyorsunuz. Banka bu süreçte yapılan telefon görüşmelerini tekrar dinleyerek banka tarafında herhangi bir sorun olup olmadığını teyit ediyor.
Fakat arayan kişi kişisel bilgilerinizi teyit etmiş üzerine birde sms şifresini çağrı merkezi çalışanına ileterek tüm güvenlik duvarlarını atlatmayı başarmış gözüküyor. Banka dolandırıcılığı şikayetinizi tüm resmi kurumlara iletseniz de banka tarafından tüm güvenlik tedbirlerini arayan şebeke atlatmış oluyor. Banka kendi tarafında her hangi bir ihmal vs olmadığını gördüğü anda sizi Savcılığa şikayet etmeniz konusunda yönlendirme yapacaktır.
Sonrasında mahkeme süreci vs derken sonunu göremediğimiz diğer banka dolandırıcılığı haberleri arasında yerini alıyor. En büyük banka dolandırıcılığı işlemlerinde olduğu gibi tüketiciyi korkutarak bu tarz dolandırıcılık işlemlerini çok rahat gerçekleştirebiliyorlar. Banka hesabı dolandırıcılığında bankanın sorumluluğu tarafınıza ait tüm kişisel bilgilerin iletilmesi ve telefonunuza gelen sms şifresinin iletilmesi sebebi ile olmayacaktır.
Banka Dolandırıcılığı İşlemlerinden Nasıl Kurtulurum?
Tüketici tarafından yapılması gereken güvenlik tedbirlerinden bahsetmek gerekir ise, kişisel bilgilerinizi mümkün olduğu sürece kalabalık alanlarda paylaşmamak. Herhangi bir işlem için yapılacak başvuru için sisteme giriş yapılmadan form broşür gibi evraklara kişisel bilgilerinizi mümkün olduğunca girmemek. Telefonunuza gelen aramalarda mümkün mertebe telefonu kapatarak sizin tarafınızdan ilgili çağrı merkezinin aranması.
Tabi insanın basireti bağlanırsa siz ne yaparsanız yapın istemeden de olsa hata yapabiliyorsunuz. O yüzden emin olmadığınız sürece hiç bir şekilde gelen aramalara güvenmemeniz sizler için faydalı olacaktır. Bu tarz durumlar yinede BDDK ‘ya şikayetinizi yazılı yada 0850 222 2335 nolu telefonda ileterek olası kontrollerin sağlanmasını talep edebilir siniz. Güvenli bankacılık işlemleri yaşamanız dileklerimizle.
21 Comments
banka dolandırıcılık işlemlerinde her gün bir başkasını okuyoruz. Telefon bankacılıgı dolandırıcılığı işleminde de farklı bir ivme getirmiş adamlar baksana. Ama basireti bağlanması lazım insanın yoksa cep telefonuna gelen mesajı başkasına vermekte ne demek. İnternet bankacılığı dolandırıcıklarından sonra bir de telefon bankacılıgı dolandırıcılıkları patlayacak anlaşılan.
benim hattımı sahte ehliyet düzenleyerek vodafon bayisinden alıyorlar ve akbank internet bankacılığına girip hesabımdaki para kredi kartı, adıma tanımlı kredi toplamda 110.00 tl 1 saat içerisinde farklı kişilere eft ve havale yapıyorlar. hala bankadan cevap bekliyorum 40 günü geçti fakat akbank tan bir cevap yok
Merhaba,
Sim kart değişikliği sonrası banka hesapları blokeye alınıyor nasil işlem yapılmış. Savcılığa suç duyurusunda bulunduysaniz ona göre aksiyon alinacaktir.
Saygılarımızla.
benim hattımı sahte ehliyet düzenleyerek vodafon bayisinden alıyorlar ve akbank internet bankacılığına girip hesabımdaki para kredi kartı, adıma tanımlı kredi toplamda 110.00 tl 1 saat içerisinde farklı kişilere eft ve havale yapıyorlar. hala bankadan cevap bekliyorum 40 günü geçti fakat akbank tan bir cevap yok. konuyla ilgili suç duyurusunda bulundum. vodafone hiç bir şekilde kimlik kontrolü yapmıyor aktif olan hattın yedeğini çıkarıyor. akbank yeni sim kart üzerinden bu kadar işlem yapıyor olay istanbulda oluyor ben gaziantepte ikamet ediyorum ıp adresleri bile farklı ama akbank dur demiyor.
Savcılığa suç duyurunda bulundum ve avukatlarım aracılığıyla dava açmaya hazırlanıyorum.18 ocak 2018 tarihinde 38 kişilik bir çete yakalanmış ve içerisinde 2 banka personeli varmış bende öyle bişeyden şüpheleniyorum.İşlemler tamamen profesyonel bir şekilde yapılmış günler geçmesine rağmen Akbank tan geri bir dönüş olmaması psikolojim günden güne bozuluyor.
Bankalar genellikle böyle dolandırıcılık vakalarında tüketiciyi mağdur etmeden sorunu kapatma yoluna gidiyorlar. Sizinki biraz banka faktörü ile uzamış gibi gözüküyor. Avukat süreci daha da hızlandıracaktır.
Saygılarımızla.
İnşallah biran önce mağduriyetimin giderilmesi için sonuç verirler Akbank’ta kimse ilgilenmiyor bile diyebilirim personelleri çok rahat ve duyarsız bana göre teşekkürler ilginiz için
Kardesim ayni olay benimde 17.03.2018 tarihinde basima geldi yarin savciliga gidip suc duyurusunda bulunucam sendeki gelismeleri haberdar edebilirmisin bana.bende sana haber edeyim benim 13000 tlmi caldilar.
Kardeşim geçmiş olsun benimde 14.600 tl gaspedildi. Mobil bankacılık üzerinden gerçekleştiği için banka ödeme yapmaktan kaçıyor. Güya şifre olmadan bu işlem olmazmış. Ama ben şifreyi kimseyle paylaşmadım bunu kanıtlar bir durumda şu an yok işlem başka ip numarasından yapıldı muhtemelen . İş savcılıkta şu an. Savcılık bizm para iadesi ile ilgili yapacağımız bişey yok banka vermeli size diyor ama banka yanaşmıyor bu duruma.
Ayrıca beni mağdur eden banka Vakıfbank. Olay 17.12.2017 tarihinde oldu 3 ayı geçmesine rağmen hala cevap yok.
Adliyeden cevap gelen varmı hala dosyamı acmamislar bile.cevap gelen varsa nasil bir cvp verdi adliye avukat tutmak gerekiyormu?
Ve cekilen tutari odememiz gerekirmi odemessem is icraya sicilin kotu olmasina gidicek gibi.
Hala cevap yok. Ben borç alıp ödedim ama bana ödeyeceklermi imkan vermiyorum. Avukata gitsek haksız çıkarsak 15 in üzerine bi 10 daha gider diye çekiniyorum.
Merhaba hepimize geçmiş olsun bende qnb bankasına CEP banktan girerek çok işlem yapıyorum ve ayın 20 sinde destek hesabımdan QR kod kullanılarak (karta ihtiyaç duyulmadan telefon ile yapılan para çekme)2000 lira para Çekilmiş. anladığım kadarıyla biri benim telefonuma casus program yüklemiş ve bilgilerimi almış. Ben bankaya itirazımı yaptım ama ödemeyeceklerini belirttiler.şimdi kime şuç duyurusunda bulunacağım ve dava açacağım ama ilk önce ihbar naber çek diye önerildi.Banka ve genel merkeze çekmem gerekli.değilmi.
Merhaba,
Öncelikle işlem bilginiz dahilinde yapılmadığı için savcılığa suç duyurusunda bulunmalisiniz. Sonrasında ilgili ödemenin tarafınıza yapılması için bankaya ihtar çekebilirsiniz.
Saygılarımızla.
Benim duruma cevap verebilirmisiniz ivedi
Merhaba,
Özel Bankalar dolandırıcılık işlemi olduğuna kanaat getirmesi durumunda hem tüketiciyi mağdur etmemek hemde kendilerine kötü reklam olmaması adına karara bağlanmadan ödeme yapabiliyorlar. Ama sizin sorun yaşadığınız Vakıfbank olunca net bir şey söylemek mümkün olmuyor. Emniyet müdürlüklerinde siber suçlar ile ilgili bir departmanı var. Sikayetinizi buraya da ileterek en azından dolandırıcılığı ortaya çıkararak hukuki anlamda haklarınızı savunabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Teşekkür Ediyorum.
Teb bankasinda ayni olay basima geldi.19.08.2018 de kredi kartimdan 3500 tl vadesiz hesabima aktarilmis 3002 tl bogazici elektrige odeme yapilmis ve 20.08.2018 de yine sadece 50 tl nakit avans kullanilmis.3 adet turk telekoma ait fatura ödemesi yapilmiş.bogazici elektrikle gorustum oyle bir odeme yapilmamis bize dediler.ya izi alakasiz yerlerde ariyoruz.bu dolandiriciligi yapan kişi tutarda dolandirdigi parayi fatura odemesi icin kullanir mi akil var mantik var.her neyse bankayla fiziki ve telefon konuşmalarinin sonucu şu bilgiyi aldik,tüm bu islemler sizin sms onayinizla yapilmis dendi ve banka yükü atti uzerinden gercekte araştirdilarmi onuda bilmiyoruz.avukata daniştim miktari sordu 3500 tl deyince değmez dercesine yüzunu buruşturdu ilgilenmedi bile avukat birde valla benide 4000 tl ziraat bankasinda dolandirdilar dedi deyincede butun umutlarim bitti.aman kardeslerim bankalarda parabulundurmayin yuksek limitli kredi karti dahi bulundurmayin ihtiyac halinde yukseltin limitinizi
Yapikredi bankasi mobil hesabimin virüs yolu ile gercegiyle defistirilmis sahtesi telefonuna yüklenmis sayfada birebir benzerlikte oldugundan 13.10.2018 günü herzamanki girdim ve ciktim 2 saat sonratelefonuma smsler gelmeye basladi.Telefonuma gelen tek kullanimlik şifremi bile ele gecirip hesabimdaki altinlar bozdurulmus 10000 tl 4 farkli hesaba aktarilmis.smsler gelir gelmez bankayi aramama ragmen sadece 1 havaleyi blokelemişler.diger 3 havale cok hizli bir şekilde bir kuyumcuya aktarilmis.savciliga gittim suc duyurusunda bulundum.Yapikredi bankasi 15gun once arayip herhangi bir ödeme yapmiyacagini bildirdi. Yani bankam savcilik dolandiriciyi bulsun paranizi alirsa size verir alamazsa üstüne 1 bardak su soguk su icin diyor .Hesabima giriliyor 10000 liralik altin bozduruloyo 4 farkli hesaba cumartesi günu gönderiyor ve banka bundan en ufak bir şüphe duyup bir uyari bildirimi dahi telefonuma gondermiyor ve kendi güvenlik acigindan en ufak bir sekilde sorumluluk duymuyor.bddk yi aradim onlarda sahte hesabi telefonuma bir sekilde benim yükledigimi girip bilgilerimi onlara benim verdigimi bankanin bunda bir suçu olmadigini söylediler. birikimlerimiz nerde saklicaz evde hirsiz giriyo bankada saklasak dolandiriliyoruz.duruma bakilirsa benden baska hicbir suclu yok…
dolandırıcılar kndilerini Denizbank diye tanıtıyorlar geçmiş zamandan kredi çekmişsiniz dosya masrafı ile biraz paranız var bu parayı internet bankacılığın varsa bize bildir telefonu kabatmadiyorlar gelen şifreyi bize söyle diyorlar biz bu parayı internet bankacılığı ile hasabınıza göndereceğiz diyorlar
hesapınıza kredi alıp kendi hesaplarına aktarıyorlar
DAHA DÜN BAŞIMA GELDİ DENİZBANKTAN ARIYORUZ KREDİ KARTINIZDAN İADE İŞLEMİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ DİYE BENİMDE BÖYLE BİR İTİRAZIM VARDI VE KANDIM TELEFONDAN TUŞLAMA YAPMAMI ŞİFREYİ SÖYLEYMEYİN DİYE GÜVENCE VERDİLER VE 30.000 TL CİVARI PARA VERDİLER VE Y.KREDİDEN DE DİJİTAL KREDİ KULLANNDIRILMIŞ..BANKALAR HİÇ SORUMLUKUK ALMIYORLAR TAKİP BİLE ETMİYORLAR..SAVCILIĞA BAŞ VURDUM AMA SÜREÇ BEKLEYECEKSİNİZ DİYORLAR..YANİ OLAN BANA OLDU ŞEREFSİZLER..0850 557 01 60 NUMARALI TELEFON MELTEM CANDAN DİYE BAŞLADI KONUYA…