Kurban Bayramının vazgeçilmezi Kavurma nasıl yapılır?
Kurban Bayramının olmazsa olmazı Kavurma nasıl yapılır? Kavurmayı lezzetli hale getiren püf noktalar nelerdir?
Kurban kesenler yada akraba veya komşular tarafından getirilen Kurban eti ile yapılacak kavurma hayali ile başlayan sabah kahvaltılarından bahsediyoruz. Hepimiz Kurban bayramında kahvaltı saatine kadar kurbanın kesilmesi ve kavurmanın hazırlanmasını arzu ederiz.
Tabi Büyükşehirler’ de bu çok mümkün olmayabiliyor, kurban kesim yerlerinin yoğunluğu yada kesilecek yerin uzaklığından dolayı. Tabi daha küçük yerleşim yerlerinde yada Bayram namazı sonrası sıra almış olanlar için bu mümkün olabilir. Özellikler köylerde kesilen kurbanın keyfi bir başkadır, Kurban kesilir kesilmez sofra hazırlığı başlar, kavurmanın yanında ekstra yöresel yiyecekler ile yapılacak sabah kahvaltısının tadı bir başka olur. Gelelim bu meşhur yemeğimiz olan Kavurma nasıl yapılır? konusuna.
Kavurma nasıl yapılır?
Aşçılar Federasyonu ve daha yaşlı olan büyüklerimizin de belirttiği gibi en azından 1 gün dinlenmiş olan et ile kavurma yapılması daha lezzetli olmaktadır. Tabi biraz önce belirttiğimiz gibi Kurban Bayramı sabahının vazgeçilmezi olan Kavurmanın nasıl yapıldığını anlatmaya çalışalım.
Kavurma tarifi;
Tercihen dinlendirilmiş olan Kurban etimizin, sinirleri temizlenmiş olan kısmı kuşbaşı olacak şekilde doğranır. Kavurma yapacağımız tencere içine 3-5 kaşık sıvı yağ konarak yağın kızması beklenir. (Tercihen iç yağı kullanılabilir) Kızdırmış olduğunuz yağ bulunan tenceremize kesmiş olduğumuz kuşbaşı etlerimizi atarız. Yüksek ateşte 4-5 dakika mühürlediğimiz, kavurmaya başladığımız et için tencere üzerinde oluşan köpükler alınır.
Bir süre sonra etimiz suyunu salmaya başlayacak olup, hemen ocağımızın altını kısarak tenceremizin kapağı kapalı olacak şekilde kavurmaya devam ederiz. 10 dakikada bir tenceremizin kapağını açarak kavurduğumuz eti karıştırmayı ihmal etmeyiz. Bazı üstadlar kavurma işlemi esnasında tat vermesi için 1 adet soğanı doğramadan tencereye atarlar. Soğanımız kavruldukça parçalanacağından doğramak yerine tam atmak sadece tadının yansıması açısından önem arz etmektedir.
Etimiz suyunu çektikten sonra hala pişmedi ise bir miktar su ilave ederek pişirme işlemine devam ederiz. Kavurmaya tadını veren baharatlarımız soğan, kekik, karabiber yada defne pişmeye yakın ilave edilir. Etimiz piştikten sonra etin 1/4 oranındaki farklı bir kapta erittiğimiz iç yağımız kavurmaya ilave edilerek 3-5 dakika daha kavrulur.
Kavurmayı iç yağ ile kavurduktan sonra daha yayvan plastik olmayan bir kaba aktarılarak servisi yapılır. Tabi bu işlem öncesinde tencere dibinde oluşan koyu yağı etimizin çekmemesi için ayrı bir kaba alabilir siniz. Yıl içinde tüketilmesi için yapılan kavurmalarımız ise buzdolabı poşetlerine aktarılarak, kısa sürede tüketilmeyecek ise dolabın no-frost bölümünde muhafaza edebilir siniz.
Kavurma yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
- Kavurma pişirirken Kuyruk yağı ve tereyağı eklemekten kaçınalım,
- Kavurma yaparken tuzumuzu etimizin sertleşmemesi ve suyunu çabuk çekmemesi için pişmeye yakın eklemek gerekmektedir.
- Mümkün ise kavurma yapılacak et bir gün dinlendirilmelidir.
- Baharatlarımızı pişmeye yakın eklemeliyiz.
Çocukluğumuzdan kalan Kurban bayramı kahvaltısındaki kavurma özlemi bizler için hala devam etse de, sanırım çocuklarımızda bu keyfi göremeyebiliyoruz. Ebeveynler olarak bu özel keyfimizi çocuklarımıza da işleyerek bizden sonraki kuşaklara da devamını sağlayabiliriz.
Toplu kış boyu kullanım için yapılacak çoklu kavurmalar için tencere dibinde oluşan yağımızı etlerimizin ezilmemesi adına ayrı bir kaba almanız daha faydalı olacaktır. Kurban kesmeyen bildiğimiz ailelere vereceğimiz kurban paylarını mümkün olduğunca erken dağıtmanız bu ailelerinde bu keyfi sıcağı sıcağına yaşamasına imkan sağlar.
Son dönemde kavurma da işinin ehli olan aileler, verdikleri kurban paylarını kavurma olarak dağıtabiliyorlar. Tabi etin bir kaç gün beklemeden pişirilerek dağıtılıyor olması da etin sağlıklı tüketilmesine fayda sağlayacaktır.
Kurban etiyle yapmış olduğumuz kavurmanın yanında sofralarda özellikle Trakya, Batı Anadolu, Doğu Anadolu, Orta Anadolu ve Karadeniz bölgesinde yaygın olarak keşkek de yapılır. Genellikle düğünlerde yapılması tercih edilen ve Merzifon Keşkeği olarak tescil ettirilen keşkek, kavurma ile beraber belirttiğimiz bölgelerden sofralardan eksik olmaz. Yine kavurma sofralarında Mısır ekmeği eksik olmaz, hele birde yeni yapılmış sıcak ise kavurma ile bir başka olur alacağınız keyif.
Sizler ile; kavurma nasıl yapılır, Kavurma pişirirken dikkat edilmesi gerekenler, kavurma tarifi, kavurma ile servis edilen diğer yemekler, etin sertleşmemesi için yapılması gerekenler, kavurmaya tat veren baharatlar gibi bir çok konuda bilgi vermeye çalıştık. Afiyet olsun.
2 Comments
Kuzu kavurma nasıl yapılır yada sulu kavurma nasıl yapılır konuları ile de çeşitlendirilse çok daha süper olabilir di.Birde üstüne sac kavurma nasıl yapılır ile final yapılabilirdi.
dana kavurma tarifi olarak iletilen tarif bence damaklarımıza fazlasıyla hitap ediyor. Kavurma nasıl yapılır ve saklanır konusunda faydalı bir makale olmuş. Kavurma nasıl yapılır video eşliğinde zenginleştirilse çok daha iyi olabilir di ama