Banka Kredi Takip Süreci 2018 Yılında Değişiyor – Bankalar Sürekli Sizi Arıyor Mu?
Bankacılık işlemleri yapan bir çok tüketici, eğer gecikmeye de girdi ise bu sürece az çok hakimdir. Ama bilmiyor olmanız bu süreci yaşamayan şanslı kişilerden olduğunuzu gösteriyor diyebiliriz. Evet anlatacağımız konu tüketicinin istem dışı öğrenmesi gereken bazı süreçler olup Banka ile sorun yaşamayan müşteriler olmanız konusunda temennilerimizi ileterek Banka Kredi Takip Süreci hakkında bilgi vermeye çalışalım.
Banka Kredi Takip süreci hakkında daha öncede makaleler yazdık fakat, Yeni Kredi Karşılıklar Yönetmeliği kapsamında yapılan son değişiklikler 01.01.2018 itibari ile hayata geçecek. Sizler için Banka takibi nedir?, Yasal Takip Süreci Nasıl İşler?, Yasal Takip Nedir?, Kredi Borcu Avukatlık olursa anlaşma yoluna gidilebilir mi? gibi bir çok soruya cevap bulmaya çalışacağız.
Banka Kredi Takip Süreci 2018 Yılında Değişiyor- Bankalar Sürekli Sizi Arıyor Mu?
Yasal Takip Nedir? Bankada kullandığınız Kredi yada Kredi Kartı ürününün 90 gün gecikmeye girmesi sonucu, sürecin hukuki boyuta aktarılarak tahsil edileceği süreç olarak belirtebiliriz. Yasal Takip süresi Nasıl İşler? derseniz Kredi yada Kredi Kartınıza ait ödemeler 2 ay gecikmeye girmesi durumunda Banka tarafından size bir ihtarname gönderimi yapılır, belirtmiş olduğunuz adrese.
Bu ihtarnamede 90 güne denk gelen bir taksit yada bir dönem daha ödeme yapılmaması durumunda borcun Yasal Takip sürecine aktarılacağı ve borcun avukat ile tahsil edileceği belirtilir. Bu gecikme dönemi 3 ayı aşması durumunda da Bankalar tarafından ek süreler verilerek uzatılabiliyor yada mevcut ay sonuna kadar bekleme durumları olabiliyordu(Ticari Müşterilerde). Ama 2018 yılında bazı toleranslar ortadan kalkıyor ve Tüketici için daha zor bir dönem devreye giriyor.
- Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur? Eve Haciz Gelir Mi?
- İcra Harçları 2017 – İflas Harçları 2017 Rakamları
Peki Kredi Karşılıkları Yönetmeliği (IFRS9) kapsamında Kredi Takip Süreci için neler değişecek? Karşılıklar yönetmeliği son hali gereği 2018 yılında Yeni Karşılıklar Yönetmeliği gereği tüketiciye tanınan bazı insiyatifler sona mı erecek? Bu süreçte Banka tarafından sürekli aranıyor musunuz? Bankalara ait tüm iletişim kanallarından ( sms, çağrı merkezi, atm) bildirimler gelmeye başlayacak diyebiliriz. Bu değişiklikler neler olacak? bu süreci detaylandıralım.
Kredi Takip Sürecinde Bankalar Tarafından Sürekli Aranıyor musunuz?
Karşılıklar Yönetmeliği 2018 yılı değişiklikleri sebebi ile gerçekleşen en büyük yenilik vatandaşa 90 gün gecikmede olsa da Banka avukatları yada şube yöneticileri ile varılan mutabakat sonrası 7-10 gün daha bekleme opsiyonları alınabiliyordu. Artık bu süreç tamamı ile değişti ve Bankalar 91. gün gecikmede olan hiç bir şekilde kredi yada kredi kartı barındıramayacak. 91. gün tüm kredi ve kredi kartları için yasal takip süreci başlatılması zorunlu hale geldi.
Bu değişiklik sonrası hayatımızda neler değişecek? Değişim süreci Bankaları çok daha fazla etkileyecek olup ayıracakları karşılık rakamlarında artışların yaşanacak olması ve bu yüzden Bankaların tahsilat ekipleri teyakkuzda desek yanlış olmaz sanırım. Normal şartlarda gecikmede olan müşteriler 60-90 gün arası tahsilat ekipleri tarafından aranarak borçlarını ödemeleri yada yapılandırma yapmaları konusunda yönlendiriliyordu.
Artık bu süre daha aşağılara gelmiş durumda, o yüzden Bankaların Tahsilat ekipleri tarafından yapılacak aramalar ve tüketiciye bilgilendirme niteliğindeki sms, email, internet bankacılığı girişler, Atm gibi bir çok iletişim kanalında vatandaşa gecikmede olduğu bir an önce ödeme yapması konusunda yapılan hatırlatmalar arttırılıyor. Tabi bu süreç tüketicinin lehine olan bir durum gerçekten ödemesini unutan kişi için bilgilendirmeler faydalı olacaktır.
Kanuni Takip Süreci ve Yasal Takip Süreci ile igili Soru Cevaplar
- Bankadan ihtarname ne zaman gelir? Bankalar gecikmeye giren müşterilere 30-60 gün arası gecikme döneminde ihtarname gönderimi gerçekleştirilir.
- Banka ihtarnameyi hangi adrese gönderir? Kredi açılışı yada Kredi kartı başvuru esnasında ibraz edilen adrese ihtarname gönderilir.
- Banka ihtarname gönderdikten sonra yapılandırma yapılabilir mi? Evet Bankaların mevcut müşteri limitlerini yasal takip sürecine dahil etmekten ise tekrar yapılandırma ihtimali Banka için daha verimli olacaktır.
- Kredi Gecikme Faizi nasıl hesaplanır? Mevcut kredi faizinin %30 fazlası olacak şekilde hesaplama yapılır. %1,40 kredi faizi için gecikme faizi %1,82 olarak hesaplanarak bu faize ek olarak %15 KKDF ve %5 BSMV rakamı ilave edilir.
- Banka avukatı müşteriyi ne zaman arar? 91.gün kredi yasal takip sürecine aktarılırsa avukat bu süreçten sonra borçlu iletişime geçerek anlaşma zemini sağlamaya çalışır.
- Haciz işlemleri 90 gün sonunda hemen başlar mı? Mevcut risk 91. gün takibe aktarılması sonrası dosya avukata hemen ulaştırılır ve avukatta hemen aksiyon alırsa 7-10 gün arası işlemler başlatılabilir. Aksi takdirde 1 ayı geçecektir bu süreç.
- Avukatlık kredi borcu taksitlendirme yapılır mı? Avukata intikal etmiş kredi borcu destek kredisi kapsamında taksitlendirme yani yapılandırma yapılabilir (Anlaşma sağlanması durumunda)
- Kredi Kartı Yasal Takip Kaldırma yapılır mı? Takibe aktarılan bir kredi kartınız var ise borç silindiği zaman takip kodu kaldırılır. Fakat bankalar kredi kartı iptal edildiği için tekrar sizinle çalışmak istemeyebilirler. Kkb kaydınızda 5 yıl sonra bu kodun silinmesini beklemeniz gerekir.
- Kredi notu – KKB kaç yılda temizlenir? yazımızı okumak için tıklayın.
- Banka avukatı ile pazarlık yapılabilir mi? Eğer çok ümitsiz bir vaka olarak değerlendirilir iseniz Banka sadece Anapara riskini kapatarak borcu kapatma yolunu değerlendirebilir.(Her zaman olan bir durum olarak değerlendirmemek gerekir)
- Banka avukatı ailenin diğer bireyleri iletişime geçermi? Eğer sözleşmelerde ulaşılmasını istediğiniz kişi olarak belirtti iseniz bu kişi aranabilir. Aksi takdirde sizin borç bakiyeniz farklı bir kişiye iletilmeyecektir.
- Kredi Varlık Yönetim şirketine ne zaman devir edilir? Kredi yada Kredi kartı borcu tahsil edilemeyeceği düşünülmesi durumunda varlık yönetim şirketine satışı gerçekleştirilir.
- Kredi borcu avukatlık olursa diğer risklerim için bir işlem yapılır mı? Bireysel tüketici için sadece sorunlu borç bakiyesi avukata aktarılır, ticari müşteriler için diğer riskler de beraber avukata aktarılacaktır.
- Varlık Yönetim şirketleri taksitlendirme yapıyor mu? Evet yapabilir ama mevcut borcunuzu bankadan %5 ücret ödeyerek satın alan şirkete Bankadaki borcunuzun en fazla 1/5 lik kısmını ödeyerek borcu kapatma ihtimaliniz olabilir.
8 Comments
Her türlü yasal iş için de kredi sunuyoruz. Küçük işletmeler için krediler ve her türlü yatırımlar da mevcuttur. Tüm krediler hem güvenli hem de teminatsız olarak kullanılabilir.
kımsınız nasıl ulasırım sıze
Nasıl ulaşabilirim size
Size nasıl ulaşabiliriz telefon numarası varmı size nasıl ulaşabilirim
Bana 50000tl lazım
MERHABA İLETİŞİME NASIL GEÇEBİLİRİZ
Kredi takip süreci 2019 yılında da değişimlere gebe. Ama sorunlu bir çok kişi kredi borcu avukatlık olursa yandım yandım oluyor. Bu dönemde yasal takip nedir, banka takibi nedir diye bir çok araştırma görseli ile de yardımcı ola
Norcu odedikten sonra adliyeye harc parasini yatirin .sonra bankanin merkezine tlf acin durumunuzu izah edin..gecici bir sikintidan sonr borcumu odedim islerimi duzelttim
Iliskinin hala devam etmesini talep.edin ..sorununuz duzelecektir