Kredi Kartı Faizi Ne Kadar? Kredi Kartı Gecikme Faizi Hesaplama
Nakit para kullanımı sürecini büyük ölçüde hayatımızdan Kredi Kartları çıkardı desek yanlış olmaz sanırım. Yıllar önce hayatımıza giren ve cüzdanlarımızda renk cümbüşü yaratarak her Bankanın kartını taşımamızı sağladı. Tabi ki kredi kartı harcamaları arttıkça borçlar ödenmedikçe bu sefer kartlar teker teker kapanmaya başladı. Kart aidatı, kredi kartı faizi, gecikme faizi derken sadece bir kaç kredi kartı kullanır duruma geldik.
- Kredi Kartı Asgari Ödeme Oranı Kaç Oldu? makalemizi okumak için tıklayın.
Kredi kartı kimine göre ihtiyaç olsa da kimine göre gereksiz bir araç olarak nitelendiriliyor. Nakit para kullanımından vazgeçmeyen ve kredi kartlarına bulaşmak istemeyen hala milyonlarca insan mevcut. Fakat aktif şekilde kredi kart kullanımı gerçekleştiren tüketici için nakit avans faizi, kredi kartı faizi gibi oranlar önem arz ediyor. Ekstresini düzenli olarak ödeyemeyen ve asgari ödeme tutarını ödeyerek sürekli borcunu öteleyenler için bu faiz rakamları biraz daha anlam ifade ediyor.
Kredi Kartı Faizi 2019 Yılında Ne Kadar?
Her üç aylık dönemler de TCMB tarafından açıklanan oranlar ile bir sonraki 3 aylık dönem için kredi kartlarında uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı, aylık azami gecikme faiz oranı, yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı ve aylık azami gecikme faiz oranı açıklanmaktadır. Kimi dönem sabit kalırken, kiminde artış, kimi dönemde azalışlar ile karşılaşabiliyoruz. Son iki periyotta gerçekleşen düşüşler ile kredi kartı faiz oranları 2019 yılını düşüş ile noktaladı.
- Aidat Veren Kredi Kartına Nasıl Sahip Olurum? makalemizi okumak için tıklayın.
28.09.2019 tarihinde TCMB tarafından açıklanan oranlar ile 1 Ekim 2019 tarihinden geçerli olmak üzere, Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı %1,60; aylık azami gecikme faiz oranı %2,00; yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı %1,28; aylık azami gecikme faiz oranı %1,68 olarak açıklandı. Kmh ‘lar ve Kredi Kartları aynı faiz oranları ile işleme alınmakta olup Ekim ayı itibariyle oranlar güncellendi.
Kredi Kartı Faizi Hesaplama
Örnekler ile kredi kartınızın sadece asgari tutarını ödediğinizde ödeyeceğiniz faiz, yada asgari ödemenin bir kısmını ödediğinizde ödeyeceğiniz faiz rakamı rakamını sizler için formülleri ile beraber hesaplayacağız. Sizlerde ekstrenizde tereddüt ettiğiniz bir durumda karşılaşmanız durumunda ekteki hesaplama formülünü kullanarak borç bakiyesini hesaplayabilecek siniz.
Örnek İşlem 1 : 1.000 TL kredi kartı limitiniz olduğunu ve bu limitin tamamını harcadığınızı düşünelim. 300 TL olan asgari ödemenizi yaptınız fakat kalan rakamı ödeyemediğinizi düşünelim. 700 TL için ödeyeceğiniz alışveriş faiz tutarının hesaplaması ekteki şekilde yapılmaktadır. (Borç tutarı* Ödeme tarihi-Hesap kesim tarihi * Akdi faiz oranı/3.000) rakamlar ile hesaplama yaparsak; 700*10*1,60/3.000 = 3,73 TL alışveriş faizi tahakkuk eder.
- Kredi Kartımla İnternet Alışverişi Yapamıyorum? Ne Yapmalıyım? makalemizi okumak için tıklayın
Ödenmeyen tutara son ödeme tarihinden bir sonraki hesap kesim tarihine kadar da alışveriş faizi tahakkuk ettirilir. 300 TL olan asgari ödeme düşüldükten sonra kalan bakiyeyi bir sonraki ekstre dönemine kadar hesapladığımızda (Borç tutarı* Hesap kesim tarihi- Son ödeme tarihi* Akdi faiz oranı/ 3.000) rakamlar ile hesaplarsak 700*20*1,60/3.000 = 7,46 TL alış veriş faizi tahakkuk eder. Toplamda ödeyeceğiniz faiz rakamı 3,73+7,46 = 11,20 TL faiz + vergileri ödemeniz gerekecektir.
Kredi Kartı Gecikme Faizi Hesaplama
Kredi kartı faizi günlük mü aylık mı diye düşünenler için kredi kartı gecikme faizi hesaplama formülünü de aynı şekilde bir örnek ile açıklamaya çalışacağız. Kredi kartı faizi hesaplama başlığında da bahsettiğimiz kredi kartı alışveriş faizi nedir? kısmına da değinmek gerekirse TCMB tarafından açıklanan akdi faiz oranını ifade etmektedir. Kredi gecikme faizi hesaplama formülü ile farklılıkları mevcut olup aynı mantıkla çalışmamaktadır.
Örnek İşlem 2 : 1.000 TL kredi kartı limitiniz olduğunu ve bu limitin tamamını harcadığınızı düşünelim. 300 TL olan asgari ödemenin sadece 100 TL ‘lik kısmını ödediğinizde işleyecek faiz rakamı için formül ekteki gibi olacaktır. (Borç tutarı* Ödeme tarihi-Hesap kesim tarihi * Akdi faiz oranı/3.000) rakamlar ile hesaplama yaparsak; 900*10*1,60/3.000 = 4,80 TL alışveriş faizi tahakkuk eder.
- Kredi Kartı Taksitlendirme Nedir? En avantajlı Banka Hangisi? makalemizi okumak için tıklayın.
Kredi Kartı gecikme faizi hesaplarken; Asgari ödeme tutarından kalan 200 TL için bir sonraki hesap kesim tarihine kadar işleyecek gecikme faizi de ekteki gibi hesaplanır. (Ödenmeyen asgari ödeme tutarı* Kredi Kartı gecikme faiz oranı*Hesap kesim tarihi- Son ödeme tarihi /3.000 ) formülünü rakamlar ile hesaplamak gerekir ise; 200*2*20/3.000 = 2,67 TL kredi kartı gecikme faizi tahakkuk eder.
Kalan borç bakiyesi için yapılacak hesaplama ise şu şekilde olacaktır. Asgari ödemenin dışında kalan 700 TL için bir sonraki hesap kesim tarihine kadar işleyecek alışveriş faizi hesaplama detayı ektedir. (Borç tutarı* Hesap kesim tarihi- Son ödeme tarihi* Akdi faiz oranı/ 3.000) rakamlar ile hesaplarsak 700*20*2/3.000 = 9,33 TL alışveriş faizi tahakkuk eder. Toplamda ödenecek faiz rakamı ise 4,80+2,67+9,33 = 16,80 TL+ vergi rakamı tahakkuk etmesi gerekmektedir.
Kredi Kartı Nakit Çekim Faizi Hesaplama
Kredi kartı nakit çekim faizi hesaplama formülü de asgari ödeme dışında kalan kısım için işleyen alışveriş faizi üzerinden hesaplanır. Kredi kartı nakit avans faizi hesaplama yöntemini formül ile anlatmak gerekir ise; (Kredi kartı nakit çekim tutarı*Ödenmeyen gün* Akdi faiz oranı/ 3.000 + Nakit çekim ücreti) formülü üzerinden hesaplanmaktadır. Nakit avans kullanımlarında ödenecek faiz rakamına ek olarak nakit çekim komisyonu da eklenmektedir.
- Karttan Karta Para Transferi Nasıl Yapılır? makalemizi okumak için tıklayın
Örnek İşlem 3 = 1.000 TL nakit avans kullandığınızı ve rakamı 10 gün sonra yatırdığınızı düşünerek yapılacak hesaplama yöntemini bu sefer rakamlar üzerinden gerçekleştirelim. 1.000*10*1.60/3.000 + Nakit avans komisyonu = 5,33 TL+vergi+ nakit çekim komisyonu olacak şekilde tahsilat yapılır. Nakit avans komisyonu her Bankada farklılık gösterdiğinden net bir rakam belirtilmemiştir. İşlem yapacağınız Bankanın nakit avans ücretlerini BDDK internet sitesinden kontrol edebilir siniz.
Kredi Kartı Faiz Oranları Karşılaştırması
Google aramalarında Kredi kartı faiz oranları karşılaştırması fazla arandığı için bu konudan da kısa bahsetmeye çalışalım. Tüketici bu anlamda Kredi kartı faiz oranları Ziraat Bankası, Halkbankası, Vakıfbank, İşbankası, Garanti, Akbank, Denizbank, Teb, Qnb Finansbank, Icbc, Hsbc, Fibabanka, Şekerbank, Ykb gibi her bankada tüketiciye yansıtılacak faiz oranları 1 Ekim 2019 tarihinden geçerli olacak şekilde;
Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı %1,60; aylık azami gecikme faiz oranı %2,00; yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı %1,28; aylık azami gecikme faiz oranı %1,68 olarak kullanılmaktadır. O yüzden bu oranların üzerinde bir oran ile karşılaşmanız durumunda Bankanız ile iletişime geçerek düzeltme talebinde bulunabilir siniz.
Not: Asgari ödeme tutarı %30 olan Kredi Kartları 1 yıl önce kullanıma açılmış kartlar için hesaplanmaktadır. 1 yıldan daha az süredir kredi kartını kullanıyor iseniz asgari ödeme tutarı %40 olarak uygulanmaktadır. Hesaplamalarımız bir yıldan fazla süredir kullanımı gerçekleşen kartlar için yapılmıştır.