9 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Kobi Değer Kredisi Nedir? Hangi Bankalar Veriyor?

Kobi Değer Kredisi Nedir? Hangi Bankalar Veriyor?

Temmuz ayında Ülkemizde gerçekleşen kur artışı sonrası gelen ekonomik önlemler kapsamında TCMB tarafından arttırılan faiz oranı ile Bankalarda kredi faizlerini arttırdılar. Kredi faizlerinin artışı sonrası piyasada gerçekleşen daralma fazlasıyla hissedilmeye başladı. Daha öncesinde Hazine tarafından destek verilen Nefes Kredisi, Kobi Destek Kredileri, KGF Kredileri ile ödemesiz dönemler ile İşletme sahiplerinin bu dönemi sorunsuz atlatmaları için gerekli aksiyonlar alınıyor, Kobi Değer Kredisi ‘de bunların arasında yerini aldı.

Bankalar ne kadar faiz oranlarını indirmeye çalışsalar da TCMB tarafından borçlanma faizi düşmediği sürece ineceği oranda sınırlı kalmaktadır. Durum böyle olsa da bireysel yatırımcıya bir çok Banka tarafından tahsis edilen 0,98 oranlı konut kredilerine ek olarak Kobi Değer Kredisi ile %1,54 faiz oranı ile küçük işletmelere 6 ay geri ödemesiz dönem ile piyasa faizinin altında kredi kullanma imkanı sunmaktadır.

Kobi Değer Kredisi Nedir?

Kobi Değer Kredisi imalatçı, ihracatçı olmak üzere bir çok sektörden, yıllık cirosu 25 milyon TL altında kalan mikro ve küçük ölçekli Kobi ‘ lere uygun faiz oranı desteği ile sağlanan bir finansman diyebiliriz. Kobi’lerin işletme sermayelerinin finansmanına ulaşımını sağlamak, mali yapılarında üretim, istihdam, ticaret gibi bir çok yeteneğinin arttırılması planlanıyor. Bakan Albayrak tarafından açıklanan detaylarda imalat ve ihracat sektöründe firmalara 1 Milyon TL, diğer hizmet ve ticaret sektöründeki firmalarda ise maksimum 500 bin TL kredi verilecektir.

Kobi Değer Kredisi Veren Bankalar Hangileri?

Kobi Değer Kredisi, Hazinenin daha önce piyasaya sunduğu diğer destek kredilerindeki gibi bir kaç Banka ile sınırlı kalmadı. Genelde Kamu Bankaları ve Denizbank konsorsiyumlarında gerçekleşen destek kredilerinin aksine Kobi Değer Kredisi veren Bankalar 12 adet olarak açıklandı. Ziraat Bankası, Albaraka Türk, Alternatif Bank, Teb, Denizbank, Qnb Finansbank, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Garanti Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Yapı Kredi Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve ek olarak talep eden Şekerbank ile 13 Banka tarafından destek verilmektedir.

BUNUNLA İLGİLİ:  Bıyıklı abi iddaa tahmini 02.04.2016

Kobi Değer Kredisi Başvuru Nasıl Yapılır?

Kobi Değer Kredisi başvuru sürecinde destek veren 13 Banka’ya başvuru yapılması gerekmektedir. Herkes Kobi Değer Kredisi alabilir mi? Bu süreçte kredi verme tahsis yetkisi Bankalara verilmiş olup her başvuran işletme kobi değer kredisi alacak diye bir durum yok. Bankalar sorunlu olmayan fakat bu dönemde sorun yaşayabilecek yani ihtiyacı olan işletmelere gerekli teminatların sağlanması durumunda kobi değer kredisi başvuru sürecini olumlu olarak değerlendirecektir.

Kobi Değer Kredisi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Ortalama 20 ile 40 bin işletmeye verilmesi planlanan kredinin detayı 6 ay anapara ödemesiz dönem ile 36 ay vade içerisinde aylık %1,54 faiz oranı, yılık %18,48 faiz oranı ile kredi kullanma imkanı sağlanacaktır. 500 bin ve 1 milyon TL maksimum kullandırım planlanırken toplamda 20 Milyar TL ‘lik paketin işletmelere kullandırım yapılması planlanıyor. Öncesinde başvuru yapacağınız Bankanın internet sitesinde simülasyon ile ödeme tablosunu oluşturarak kobi değer kredisi hesaplama işlemini gerçekleştirebilir siniz.

Kobi Değer Kredisi Masrafı Ne Kadar?

Kobi Değer Kredisi kullanan işletmeler tarafından ödenecek masraf tutarı ise kredi tutarının binde 3 ‘ü tutarında olacaktır. Bunun dışında ekstra masraf alınması planlanmamakta olup tereddüt edilen durumlarda BDDK ‘ ya yada TBB ‘nin internet sitelerinden yazarak bilgi talep edebilir siniz. Bu kredinin içeriği bakımında işletmelere maddi destek sağlamak amaçlı verildiğinden kar amacı güdülmemektedir. Zira verilen kredilerin faizi TCMB borçlanma faizinin altında bulunmaktadır.

Kobi Değer Kredisini Kimler Alabilir?

Bu kredi için belirlenen ana kriter 25 Milyon altında yıllık cirosu olan mikro ve küçük ölçekli Kobi işletmeleridir. Peki mikro ve küçük işletme kavramı nedir? Güncel piyasa verilerine göre bu konuda güncelleme yapılmış olup 24.06.2018 tarihli Resmi Gazete ‘de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yıllık net satış tahsilatları ve Mali Bilanço üst limitlerinde değişikliğe gidilerek Mikro ve küçük işletme kavramları değiştirildi. Bu veriler ışığında kapsama giren Mikro İşletme ve Küçük İşletme statüsüne giren firma detayını da iletelim.

BUNUNLA İLGİLİ:  Kasım 2018 Kira Artışı Ne Kadar? Üfe Mi Yoksa Tüfe Mi?

Mikro İşletme Nedir? Mikro işletme, 10 kişiden az çalışanı bulunan ve yıllık net satış hasılatları yada mali bilançodan bir tanesi 3 milyonu aşması durumunda Mikro İşletme statüsüne girmektedir. Daha öncesinde bu tutar 1 milyon olarak devam etmekte iken Haziran ‘da devreye giren Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) Tanımı ve Nitelikleri Belirleyen Yönetmelik, kapsamında 3 milyona çıkarıldı.

Küçük İşletme Nedir? Küçük işletme, 50 kişiden az çalışanı olan yıllık satış rakamları yada mali bilançosundan bir tanesi 25 milyon lirayı aşmayan işletmelere küçük işletme denilmektedir. Daha öncesinde bu tutar 8 milyon olarak devam etmekte iken Haziran ‘da devreye giren Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) Tanımı ve Nitelikleri Belirleyen Yönetmelik, kapsamında 25 milyona çıkarıldı.

About Author

Finansçı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir