Havale nedir? Virman nedir? Havale işleminde zorunlu bilgiler nelerdir?
Bankacılık işlemlerinde sık kullanılan transfer yöntemlerinden olan Havale nedir? Virman nedir? Havale işleminde zorunlu bilgiler nelerdir?
Bankacılık işlemlerinde sıkça kullanmakta olduğumuz ödeme yöntemlerinden olan Havale nedir? Aynı Banka içinde TL,USD,EUR,JPY,GBP gibi bir çok para birimi dahil olmak üzere gönderim yapabildiğimiz bir transfer yöntemidir.
Havale işlemini yapabilmemiz için esas olan kural Gönderen ve Alıcı müşteri numarasında aynı para biriminde bir hesap olmasıdır. Havale işlemi online çalışan bir yapı olduğu için işlem gerçekleştirildiği anda göndermiş olduğunuz tutar karşı hesaba aktarılır. Bankalar havale işlemleri sonrasında havale masrafları adı altında tahsilatlar gerçekleştirilmektedir.
Havale talimatında zorunlu Alıcı bilgileri nelerdir?
Şube yada diğer işlem kanalları ile havale işlemi yapılacak ise zorunlu olan alanlar mevcuttur. Hesaba yada isme havale işlemlerindeki zorunlu olan bilgiler üzerinden geçmeye çalışalım;
Hesaba Havale yapılacak ise zorunlu Alıcı bilgileri;
- Alıcı Hesap Numarası,
- Alıcı Adı Soyadı (Teyit için)
İsme Havale yapılacak ise zorunlu Alıcı bilgileri;
- Alıcı Adı Soyadı,
- Alıcı Banka Şubesi,
- Alıcı Baba Adı,
- Alıcı Adres yada Telefon bilgisi,
Havale işlemlerinde hesaba havale yapılacak ise Hesap numarası esastır, İsme havale yapılacak ise yukarıda belirttiğimiz ayırt edici bilgilerin yanında Doğum Tarihi yada Doğum Yeri bilgileri de ek güvenlik kontrolü olması adına talep edilebilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi neredeyse tüm para birimlerinde havale işlemi gerçekleştirilebilir. Şubeden yapılacak havale işlemlerinde müşteri talimatı esas olup, talimatınıza istinaden havale işlemi gerçekleştirilebilir.
Havale işlemleri hangi saatlerde yapılabilir?
Havale işlemi online bir transfer yöntemi olup gün her saatinde gerçekleştirilebilir. Eft gönderimleri gibi saat sorunu yaşamayacağınız bir transfer yöntemidir. Havale göndermek istediğiniz kişinin işlemi yapacağınız Bankada aynı para biriminde bir hesabının olması ve bu hesap bilgisinin elinizde olması yeterlidir.
Havale işlemini şube haricinde nasıl yapabilirim?
Havale işlemini Bankaların bir çok kanalı ile gerçekleştirebilir siniz. Günün her saatinde yapılabiliyor olması havale işlemlerini en çok kullanılan ödeme yöntemlerinden birisi haline getirmektedir.
- İnternet Bankacılığı Havale, Hesap açılışında yada daha sonrasında almış olduğunuz İnternet Bankacılığı aracılığı ile günün her saatinde havale işlemini gerçekleştirebilir siniz.
- Çağrı Merkezi Havale, İnternet ile aranız çok iyi değil ise daha sık kullanabileceğiniz bir yöntem olan Çağrı Merkezi aracılığı ile Alıcı bilgilerini ileterek havale işlemini Banka personeli aracılığı ile yapabilir siniz.
- Mobil Uygulama Havale, Akıllı telefon kullanıyor iseniz İnternet Bankacılığı şifreniz ile Cep telefonunuzdaki uygulamadan günün her saati havale işlemi yapabilir siniz.
- Kiosk Havale, Her şubede olmasa da Bankaların şubelerinde bulunan Kiosk cihazları aracılığı ile havale işleminizi gerçekleştirebilir siniz.
- Atm Havale, Artık her alanda ulaşabildiğimiz Atm’ ler aracılığı ile Alıcı hesap bilgilerini sisteme giriş yaparak havale işlemini gerçekleştirebilir siniz.
- Düzenli Ödeme Havale, Banka içinde sürekli transfer yapmak zorunda olduğunuz hesaplar var ise (Kira, Aidat vs) bir kez tarih bilgisi vererek düzenli ödeme talimatı ile havale işlemlerinin sürekli olarak gerçekleştirilmesini sağlayabilir siniz.
Hesap numarası olmadan Havale işlemi yapılabilir mi?
Tabiki havale işlemi yapabilmeniz için hesap numarası zorunlu değil, İsme havale seçeneği ile Alıcı bilgilerini giriş yaparak havale işlemini gerçekleştirebilir siniz. Tabi isme havale işlemindeki handikap Alıcının tutarı sadece şubeler aracılığı ile çekebiliyor olmasıdır. Atm ‘den havale işlemi yapılmak istendiğinde Kart Bilgisi girişi yapılarak transfer işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.
Havale işlemini yaptığınız halde Alıcı parayı çekemiyorsa sorun ne olabilir?
Havale işlemleri Online olarak çalıştığı için işlemi yaptığınız anda Alıcı hesaba aktarılır. Peki Alıcı göndermiş olduğunuz tutarı göremiyor ise, bir kaç şubede hesabının olması ve size Atm kartında görüntüleyemediği yani kartına tanımlı olmayan bir hesap bilgisini iletmesinden kaynaklı olabilir. Aksi takdirde siz havale işlemini yaptığınız anda Alıcı Atm’ den parayı anında çekebilir.
Virman nedir?
Virman işlemi ise hesaplarınız arasındaki transfer yöntemidir. Örnek ile anlatmak gerekir ise X Bankasında bulunan 123 müşteri numaranıza bağlı bir kaç tane TL ek hesabınız olabilir. Aynı müşteri numarası içinde yani size ait olan hesaplar arasında gerçekleştirilen transfer yöntemine Virman denilmektedir.
Hesabınızda aynı para birimindeki ekler arasında transfer işlemlerini gerçekleştirebilir siniz. Virman işlemini Şubeden, İnternet Bankacılığından, Çağrı Merkezinden, Mobil Uygulamalardan, Atm’ lerden gerçekleştirebilir siniz.
Havale ile Virman işlemi arasındaki fark nedir?
Havale, aynı Banka içindeki farklı müşteriler arasında gerçekleşen transfer yöntemidir.
Virman, aynı Banka içinde aynı müşteri numarası altında bulunan hesaplar arasında gerçekleşen transfer yöntemidir.
Bankaların 2016 Havale masrafları yazımızı okumak için tıklayın
2 Comments
Bu havale ile virmani bir turlu ayirt edemiyorum arkadas. Bu terimlerin her bankada stndart olmasi lazim
Her bankada niye terimler aynı olmaz ki. Bizi havale nedir virman nedir diye arattirirlar. Standart banka içinde para aktarma işlemine havale de gitsin işte neolacak yani.