Yeni doğan bebeğin kimliği nasıl çıkarılır? Ücret tahsil edilir mi?
Yeni doğan çocuklar için ilk ve öncelikli yapılması gereken işlem Yeni Kimlik çıkarma işlemidir. Yeni doğan bebeğin kimliği nasıl çıkarılır? Yeni Kimlik Çıkarmak için Hangi evraklar gerekir?
Öncelikle Allah analı babalı büyütsün diyerek konu ilgili merak ettikleriniz konusunda yardımcı olmaya çalışalım. Çocuğunuz Dünya’ ya geldikten sonra ebeveynler olarak ilk aklımıza gelen ve yapmamız gereken işlem ve araştırmanız gereken Yeni doğan bebeğe nüfus cüzdanı nereden çıkarılır? ve Yeni doğan bebeğin kimliği nasıl çıkarılır? sorusu olacaktır muhtemelen. O zaman ilk yapmanız gereken işlem olarak doğumun gerçekleştiği hastane tarafından sizlere yasal işlemleri yapabilmeniz için 3-4 nüsha Doğum Belgesi istemek olacaktır.
Yeni doğan bebek Yeni Kimlik Kartı çıkarma evrakları nelerdir?
Yeni doğan çocuğun kimliğini çıkarmak için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir. Bulunduğunuz ilde size yakın olan Nüfus Müdürlüğüne belirtilen evraklar ile başvuruda bulunarak Nüfus Cüzdanı çıkarma işlemlerini gerçekleştirebilir siniz.
- Anne ve Baba Nüfus cüzdanı,
- Doğum Belgesi
Yeni doğan bebeğe 2017 Kimlik Kartı çıkarma ücreti ne kadar?
Yeni doğan bebeğe kimlik kartı çıkarma ücreti ne kadar? diye soracak olursanız bunun için Yeni Kimlik Kartı devreye alınana kadar 9 TL ücret ödemeniz gerekiyordu. Fakat Yeni Kimlik Kartı verilmeye başladıktan sonra bebekler için çıkarılacak kimlik kartı ücretsiz olup Yenidoğan bebek Kimlik Kartı ücreti ödemesi yapmanıza gerek kalmamıştır.
Yeni Kimlik Kartı 2017 ücreti ise 16 TL olarak tahsil edilmektedir. Nüfus Müdürlüğüne yapılan başvuru sonrası bebeğiniz kütüğüne kayıt yapılarak, TC Kimlik numarası olan Yeni Kimlik Kartı başvurunuz alınarak kart şifresi ve Yeni Kimlik Kartı alınana kadar geçerli olan Geçici Kimlik Belgesini başvuru yaptığınız anda bir kaç imza işleminden sonra alabilir siniz.
- Yeni Kimlik Kartı Alınana Kadar Geçici Kimlik Belgesi Kullanılabilecek
- Yeni doğan Bebek 2017-2018 Doğum Yardımı ve Süt Parası Nasıl Alınır?
Yeni doğan bebek kimlik çıkarma Randevu alınmasına gerek var mı?
Yeni doğan bebeğe kimlik nerede çıkarılır? sorusu ile başlayacak olursak, size en yakın Nüfus Müdürlüğüne Doğum belgesi ile başvuru yaparsanız Yeni Kimlik Kartı başvurunuzu gerçekleştirebilir siniz. Nüfus Müdürlüklerinde bu işlemler için ayrı personeller görevlendirilmiş olup yeni doğan bebeğe kimlik çıkarma randevusu alınmasına üstüne üstük sıra numarası dahi almadan 5 dakikada yeni doğan bebeğinize ücret ödemeden yeni kimlik başvurusu yapabilir siniz.
Yeni doğan bebeğin kimliğini kimler çıkarabilir?
Doğum sonrası Anne, Baba, Dede, Babaanne, Anneanne, Vasi, Kayyım ,18 yaşını dolduran diğer kardeşler yada çocuk kiminle kalıyor ise bu kişi yeni doğan bebeğin Nüfus Kütüğüne işlenmesi ve Yeni Kimlik Kartı alınması konusunda sorumluluk sahibidir.
Doğum Belgesi olmadan yeni doğan bebeğe Kimlik Kartı çıkar mı?
Evde doğum yapılması halinde Doğum Belgesi temin edilemeyeceğinden Nüfus Müdürlüğüne sözlü olarak başvuru yapılması halinde kütüğünüze kayıt yaparak Yeni doğan bebeğe kimlik çıkarma işlemlerini gerçekleştirebilir siniz.
Yeni doğan bebeğe kaç gün içinde Kimlik Kartı çıkarılması gerekir?
Yeni doğan bebeğin Türkiye içinde doğduğu tarihten itibaren 30 gün içerisinde Nüfus Müdürlüklerine kaydının yapılması gerekmektedir.Yurt dışında ise bu süre 60 gün olarak Başkonsolosluğa bildirilmesi gerekmektedir.
Yeni doğan bebeğe Kimlik Kartında en fazla kaç isim verilebilir?
Yeni doğan bebek için Soyadı Nizamnamesinde ilgili madde gereği bebeğinize en fazla iki isim verebilir misiniz. İki ismin dışında daha fazla isim verilemez. Verilecek isimlerde herhangi bir kısaltma yapılmadan tam hali ile belirtilmesi gerekmektedir.
Yeni doğan bebeğe Kimlik Kartında verdiğim ismi değiştirebilir miyim?
Yeni doğan çocuğunuza vermiş olduğunuz isimden vaz geçerek farklı bir isim ile değiştirme işlemi Nüfus Müdürlükleri aracılığı ile yapılamaz. Bu işlem için 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu gereği Mahkeme tarafından isim düzelme işlemi yapılabilir.
Yeni doğan bebeği yasal sürede bildirim yapmazsam cezası var mı?
Yurt içinde gerçekleşen doğumlarda 30 gün, yurt dışı doğumlarda ise Başkonsolosluklara 60 gün içinde bildirim yapılması gerekmekte olup bu süre içinde yapılmayan bildirimlerde cezai yaptırım uygulanır.
Nikahsız doğan çocuğa Yeni Kimlik Kartı nasıl çıkarılır?
Evlilik dışı çocuğun nüfus kaydı, doğmuş olan çocuk için Nüfus kütüğünde annenin hanesine bekarlık soyadı ile ve anne tarafından bildirilecek Baba adı ile kayıt yapılmaktadır. Evlilik dışı doğan çocuğun baba tarafından tanınması durumunda yani babalık hüküm kararı çıkması durumunda yeni doğan çocuk Nüfus kütüğünde babanın soyadı ile taşınmakta olup, annenin soybağı ile bağlantı kurulmaktadır.
Yabancı eş ile evlilik dışı çocuk Baba kütüğüne nasıl alınır?
Yabancı bir bayan ile evlilik dışı doğan çocuğun erkeğin aile kütüğüne kayıt edilebilmesi için, bebeğin doğum tarihi itibariyle başka bir erkek ile soybağı olmadığını gösteren yabancı annenin medeni durumunu gösteren belge ibraz etmesi durumunda işleme alınmaktadır.
Yeni doğan bebek sgk kaydı nasıl yapılır?
Yeni doğan bebeğin sgk kaydı yada diğer bir ifadeyle sağlık hak sahipliği için Sgk’ ya giderek işlem yapmasına gerek bulunmamaktadır. Eskiden Sgk’lı anne yada babanın yeni doğan bebeğin sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için Sgk’ ya başvuru yapması gerekiyordu. Yapılan düzenleme ile Nüfus Müdürlüklerine giderek nüfus cüzdanı çıkarılması sonrası sağlık hak sahipliği aktivasyonu otomatik olarak gerçekleştirilmekte olup yeni doğan bebek kayıt işlemleri konusunda herhangi bir işlem yapılmasına gerek yoktur.
Yeni doğan bebeğin kimliğinde din alanı boş bırakılabilir mi?
4721 sayılı medeni kanun gereği çocuğun din eğitimi alması baba ve annenin sorumluluğunda olup, eğer baba ve anne yeni doğan çocuğun kimliğinde din alanının boş olmasını talep ederse bu alan boş bırakılabilir.
Yurt dışında doğan bebeği nüfus kütüğüne nasıl kayıt ettiririm?
Yurt dışında doğan bebeğin nüfus kütüğüne kayıt yaptırabilmek için hangi ülkede iseniz size en yakın olan Türk Başkonsolosluğuna, eğer bulunduğu dönemde Türkiye’ de ise Nüfus Müdürlüklerine başvurması gerekmektedir.
Yabancı Ülkede doğan bebeklerde doğum yeri neresi yazılır?
Doğum yabancı ülkede gerçekleşen bebeklerin kimlik çıkarma işlemlerinde doğum yeri alanına doğumun gerçekleştiği yer ve Ülke adı belirtilir ve Aile kütüğüne bu şekilde kayıt edilir.
7 yaşından büyük çocuk aile kütüğüne nasıl kayıt edilir?
Kimlik çıkarılması yapılmayan 7 yaşına gelen çocuğun Aile kütüğüne kayıt işlemlerinde çocuğun 72 ayı en az 1 gün geçmiş olacak ve 18 ayını doldurmamış olacak çocuk Nüfus Müdürlüğüne yaş tespiti yapılabilmesi için gelmesi zorunludur.
Nüfus cüzdanına fotoğraf ne zaman yapıştırılır?
Bu konuda talep yapılmadığı sürece 15 yaşın altında olanların nüfus cüzdanına resim yapıştırılmaz. Fakat 15 yaşın doldurulması sonrası talep edilirse resimli nüfus cüzdanı çıkarılabilir.
Yeni doğan çocuğun kimliğinde bilinmesi gerekenler?
- Yeni doğan bebeğin Din alanı ailenin isteğine 4721 sayılı Türk Medeni Kanun gereği din eğitimi ailesi tarafından verildiği için Anne ve Babanın isteğine göre Din alanı boş bırakılabilir.
- Doğum sonrası tutanaklara ilçe adı belirtildiğinde kimlikte doğumun gerçekleştiği ilçe adı yazılır, fakat Büyükşehirler’ de Merkez ilçe var ise bu takdirde doğum yeri alanına İl bilgisi yazılır. Doğum yeri alanında köy adı yazanlarda değişiklik yapılmaz fakat ailenin talebi doğrultusunda İlçe olarak düzeltilebilir.
- Yurt dışında gerçekleşen doğumlarda, doğumun gerçekleştiği yer ve Ülke adı olarak yazılır.
- Eşlerden biri yabancı ise çocuğa verilecek isim biri Türkçe diğer yabancı olmak üzere çift isim verilebilir.
Makalemizde cevabını bulabileceğiniz sorular;
Yeni doğan bebeğin kimliği nasıl çıkarılır?, Yeni doğan bebeğe kimlik çıkarma ücreti ne kadar?, Yeni doğan bebek kimlik çıkarma evrakları, Yeni doğan bebek sgk kaydı nasıl yapılır?, Nikahsız doğan çocuğa kimlik nasıl çıkarılır?, Yeni doğan bebeğe en fazla kaç isim verilebilir?, Doğum belgesi olmadan yeni doğan bebeğe kimlik çıkar mı?, Yeni doğan bebeğin kimliğini kimler çıkarabilir?, Yeni doğan bebeğe kaç gün içinde kimlik çıkarılması gerekir?, Yeni doğan bebeğe verdiğim ismi değiştirebilir miyim? Yeni doğan bebek kimlik çıkarma randevuya gerek var mı? Yeni bebek kimlik çıkarma nasıl yapılır.
Bankada çocuk hesabı nasıl açılır? yazımızı okumak için tıklayın.
Bankada çocuk hesabı nasıl açılır?
25 Comments
bu kadar kolay olmasına çok sevindim:)
evet 8 tl kimlik icin ucret aliyor nufus mudurlugu
Doğum belgesi olmadan nüfus müdürlüğünde sorun yaşarmıyız acaba?
Merhaba,
Nufus mudurlugu tarafindan dogum belgesi olmadan islem yapilabilecegi belirtilmektedir.
Saygilarimizla.
Selam bende evde dogum yaptim ama doktor ve hastane korkum var bana nufusa gittigimde doktordan dogum yapmistir yazisi imzasi getir derlermi bi nevi ispat isterlermi nufus memurlari tesekkurler
Merhaba,
Nüfus Müdürlüğü beyana istinaden yapılabilir olarak belirttiği için sorun olmayacaktır.
Saygılarımızla
Cok ozur dilerim anlamadim ama 😔 biraz anlicam sekilde cevablarsaniz cok tesekkurler
Merhaba,
Sorun olmaz diyebiliriz o zaman.
Saygilarimizla.
Bende evde doğum yapmıştım nüfus müdürlüğünde sorun yaşamadan oğluma nüfus cüzdanı çıkartabildim
Her iki tarafta evli ordada bir cocuk var baba ve anne nin baskalariyla nikahi var baba yeni dogan b3begin kimligini baba nasil cikarta bilir
Merhaba,
Eski es hamile iken 180 gun icinde nikah kiyilamaz. Siz eski esinizden dogum belgesini alarak yenidogan bebegin kimligini cikarabilirsiniz. Surecin farkli yerlere gitmesi durumunda bir avukat ile gorusmeniz faydali olacaktir.
Saygilarimizla.
yeni doğan bebeğe kimlik çıkarma ücreti 2016 yılında belirttiğiniz gibi 8 TL sanırım. diğer kimlikler gibi yüksek tutarlar istenmemiş en azından.
bayrampaşa nüfus müdürlüğünde yenidoğan bebeğim için kimlik çıkaracağım fakat doğum evde gerçekleşti. Oğluma nüfus cüzdanı çıkarmak istediğimde sorun çıkartırlar mı acaba
Merhaba,
Kurum fark etmeksizin prosedüre gore yani beyana istinaden nüfus cüzdanı çıkarabilirsiniz.
Saygılarımızla.
Merhaba , bebeğe iki isimden fazla verilemez demişsiniz ama Turkey’de iki isimden fazlasına sahip çok insan var . Bu durum nasıl sağlanıyor acaba. Teşekkürler.
Merhaba,
6.04.2010 da yayınlanan yönetmelik gereği ilgili madde ekte olup, yönetmeliğe aykırı işlem yapıldığı izlenmektedir.
Saygılarımızla.
MADDE 74 – (1) Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunan yabancılar Türkçe ad ve soyadı alabilir. Ancak kendi ad ve soyadlarını muhafaza etmek istedikleri takdirde kişinin ad ve soyadı 1353 sayılı Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun gereğince Türk harfleri ile yazılır ve aile kütüğüne tescil edilir. Konulan ön adlar iki adı geçmemek üzere ve kısaltma yapılmadan yazılır.
1aralıkta doğan Çocuğumın kimliğini dün çıkarttık ama isim değiştirmek istiyoruz. Nasıl bir yol izleyeceğiz
Merhaba,
İlgili yonetmelikte 4721 sayılı Türk medeni kanunu gereği mahkeme aracılığı ile değiştirileceği belirtilmektedir.
Saygılarımızla.
“4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 27 nci maddesi gereğince isim düzeltme yetkisi mahkemenin takdirindedir”
Merhabalar ben 02 12 2016tarihinde dogum yaptim bosanma davası açmıştık imam nikahlı eşimden hamile kaldim doğumdan 1 buçuk aysonra bosandim bu şekilde olumun kimliğini nasıl çıkara bilirim resmi olarak bosandim
Merhaba,
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün bu konudaki görüşü ekteki gibidir;
“Evlilik dışında doğan çocuklar annesinin bekarlık hanesine annesinin bekarlık soyadıyla annenin bildireceği baba adıyla yazılmaktadır. Bu çocuklar babaları tarafından tanındıkları veya babalık hükmü kararı alınması halinde, bu çocuklar baba hanesine baba soyadıyla taşınmakta anne haneleri ile soybağı kurulmaktadır.”
Saygılarımızla.
Babadan habersiz çocuk farklı ilde doğuyor kimlik çıkartılabilir mı çıkarsa kanuni hak talep edilebilir mi
Merhaba,
Çift hala evli ise anne doğum belgesi ile kimlik çıkarabilir ve hak sahibi olur. Farklı bir durum mevcut ise bir avukat ile görüşmeniz faydalı olur.
Saygılarımızla.
Yabancı uyruklu bayan evlilik olmeden Türkiye de duğururse bebeği için nüfuz cüzdanı alabilir mi
Mrb Ben evde Doğum yaptim 1 temmuz Gecesi ve hastaneye Bebegimi Götürdü Bayan arkadasim Ben Kendimi geçtim Onun yaşaması İÇİN Hastaneye doktor Gözetimi altına alındı Arkasından kendime gelir gibi oldum ben Gittim Hastaneye devlet hastanesinden özel hastaneye sevk edil di 11 gün yaşadı ve Hala bebeğim morg da Kimlik olmadan gomulmuyor kimlik evde doğum olduğu için Tahkikat Sonucu ile Çıkarabilirmişiz Oda 1.5 ay sürer mis Benim bebegim 10 gün den fazla morg da 1.5 ay süre Boyunca morg da mi kalicak bilgi sahibleri bilgilendirirseniz allah rıza si icin
Mrb evlilik dışı cocugum oldu yabanciyim bebegimin babasi da yabancı nüfus işlemlerini halledemedim tek basima buyutyorum ben t urkmenim konsolslukta kimlik vermiyor tc vatandaşı olmayı çok istiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim