Şubat 2017 Kira Artış Oranı – Üfe Tüfe Ocak Rakamları
Her ayın üçünde Türkiye İstatistik Kurumu (Tüik) tarafından açıklanmakta olan Üfe ve Tüfe rakamları nezdindea kira artış oranı belirlenmektedir. TÜİK tarafından açıklanan Ocak 2017 Üfe-Tüfe verilerine göre Şubat 2017 kira artış oranı neye göre belirlenir? açıklamaya çalışalım.
Ev sahibi ve kiracı arasında düzenlenen kira kontratı ‘na istinaden belirlenen kira artışı konusunda mutabakat sağlanması durumunda, sözleşmenin bittiği dönemde anlaşmaya varılmış oran ile kira artışı gerçekleştirilir. Fakat kira sözleşmesinde herhangi bir oran belirtilmedi ise her ayın üçünde Tüik tarafından açıklanan tüketici fiyat endeksi ve üretici fiyat endeksi rakamlarına göre o ayın kira artış oranı belirlenerek işleme alınmaktadır.
Ocak 2017 Üfe Tüfe rakamları halk dilindeki adıyla 2017 Tefe Tüfe oranı TÜİK tarafından açıklandı. Şubat 2017 kira artış oranı ne kadar olmalı?
Borçlar Kanununun 344. maddesi gereği kira artışı konusunda hangi oranın kullanılması gerektiğine dair açıklamada; Kira zam oranı gerçekleşecek ayda Tüik tarafından açıklanan bir önceki aya ait Üfe oranını aşmayacağı şeklinde belirtilmektedir. Üfe oranını aşmayacak olarak belirtilse de tüketici tarafında hangi oran cazip geliyorsa o oran kullanılmak istenmektedir.
Borçlar kanunu detayında ilgili maddelerde ne kadar kira artışı yapılması gerektiği belirtilmesine rağmen Tüik tarafından her ay açıklanan rakamlarda aylık değişim oranı, bir önceki yılın Aralık ayına göre değişim oranı yada 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı açıklanmaktadır. Tüik tarafından bu kadar veri açıklanınca kiracı yada ev sahibi içinde hangi oran kullanılacak? diye soru işaretleri oluşabiliyor.
Tüik tarafından açıklanan oranlara göre geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre kira artışı uygulanacağı belirtilirken, Yargıtay tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamalarda on iki aylık ortalamaya göre kira artış oranı uygulanması gerektiği belirtilmektedir.
Kira artış oranı hesaplama yapmak isteyen kiracı yada ev sahibi 2017 tefe tüfe oranlarını kullanarak kira zammı konusunda kullanabilmektedir. Şubat ayında yıllık kira artışı yapması gereken kiracılar için kullanılacak kira artış oranı on iki aylık ortalama oranlardır. Bu açıklama neticesinde Yargıtay tarafından belirtilen verilere göre kira artış oranı yapılacağı kasınıza varılmaktadır.
Şubat 2017 Kira Artış Oranı – Üfe Tüfe Ocak 2017 Rakamları
Açıklanmış olan Ocak 2017 Üfe Tüfe rakamları sonrasında, Şubat 2017 kira artış oranı için kullanılması gereken tefe tüfe verileri ekteki gibidir;
Tüfe Ocak 2017 (Tüketici Fiyat Endeksi)
- Bir önceki aya göre değişim oranı: %2.46
- Bir önceki yılın Aralık ayına göre değişim oranı : %2.46
- Bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı : %9.22
- On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı : %7.76 artış.
Üfe Ocak 2017 (Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi)
- Bir önceki aya göre değişim oranı : %3.98 artış
- Bir önceki yılın Aralık ayına göre değişim oranı : %3.98 artış
- Bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı : %13.69 artış
- On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı : %4.96 artış
Şubat 2017 Konut kira artış oranı
Yukarıda belirtilen Tüik verilerine göre tefe tüfe 2017 Ocak ayı oranları ve Yargıtay’ ın kararı baz alınarak yüzde 4,96 kira artışı yapılması gerekmektedir. 2017 Şubat ayı kira zam oranı üzerinden tekrar geçmek gerekirse kira kontratına istinaden % 4,96 kira artış oranı kullanılması gerekmektedir. Son iki aya ait kira artış oranı yazılarımız değişimi kontrol etmeniz için faydalı olacaktır.
Kira artış oranını örnek ile açıklamak gerekir ise;
2.000 TL kira ödeyen kiracı, 2017 Şubat ayında yapacağı kira artış oranı sonrasında 2.099,20 TL ödeme yapılması gerekmektedir.
Şubat 2017 İş yeri kira artış oranı
İş yerleri için yapılacak olan kira artış oranı ise Tüik tarafından açıklanan Üfe oranları sonrasında yapılmakta olup, %4,96 iş yeri kira zammı yapılması gerekmektedir. Fakat iş yeri için yapılan kira sözleşmesi konut kiracısına göre daha kapsamlı ve sözleşme formatında hazırlanabilmekte olup, iş yeri kiracısı ve mülk sahibi tarafından ortak belirlenmiş orana göre, Tüfe oranları ile yada Üfe oranları ile kira artışı yapılacağı konusunda anlaşma sağlanabilir. Bu durumda kira kontratında anlaşmaya varılan rakam ile kira artış oranı belirlenebilir.
İş yeri kira artış oranını örnek ile açıklamak gerekir ise;
2.000 TL kira ödemekte olan iş yeri kiracısı, 2017 yılının Şubat ayında yapacağı kira artış oranı sonrası 2.099,20 TL olarak kira ödemesi yapması gerekecektir.
Kira Kontratı – Kira Sözleşmesi İndir
Yeni kira kontratı yapacak olan ev sahibi yada kiracıların kullanması gereken kira sözleşmesi konusunda ekteki formatı kullanabilir siniz.
4 Comments
Kira artış oranı eskisi gibi yuksek aciklanmiyor galiba. Bir kaç aydır görüyorum kira artışı 4-5 seviyelerinde hep. Kiracılar için güzel haber bunlar şubat ayında zam yapacak kiracilara bol sans:-)
Bir kaç aydır kira artış oranı düşüyordu bu ay düşüş trendi sona ermiş duruyor kira zamminda. Bu TEFE TÜFE isinide anlamak zor hangi oran yuksek ise ev sahibi o oranı kira zam oranı yapmak istiyorlar. Kiracilara Allah yardım etsin bu devirde..
Şubat 2017 kira artış oranları kağıt üzerinde kalacak gibi görünüyor. Çevremde gördüğüm kadarıyla kimi ev ve işyeri sahipleri zam yapmamış kimileri ise indirim yapmış hatta medya haberlerine göre indirim oranlarının yüzde 30 olduğunu gördüm. İnşallah kiracı da kiraya verende kazanır.
Bende şubat kira artış oranı ile zam yapacaktim ama ev sahibi yokuş yaptı yüzde 10 zam yapmazsan çık evdene getirdi işi. Oran düşük olsa da çok işimize yaramıyor yani bu kira zam oranlari