Senet tahsile nasıl verilir? Senet tahsile verme süresi ne kadar?
Senet nedir? diye konumuza giriş yapacak olursak, Borç senedi olarak da adlandırılan senet iki tarafın imzası ile bir tarafı diğer tarafa belirli bir vadede ödeme yapması konusunda bağlayıcı olan bir kıymetli evraktır. Yaptığınız bir ticarete yada herhangi bir satın alma işi karşılığı aldığınız senedi tahsil etmek için ne yapılması gerekiyor?
Senet tahsile nasıl verilir? Senet tahsile verme süresi ne kadar? Senet teslim alırken nelere dikkat etmelisiniz?
Öncelikle senedi beraber dolduruyor iseniz senette şekil şartlarını kontrol etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde senet şekil şartlarına uymadığı takdirde tahsil etme durumunda sorunlar yaşayabilirsiniz. Eksik yada hatalı doldurulan senetler, taraflar arasında itilaf çıkması halinde geçerlilik konusunda sorunlar yaratabilmektedir.
Senet alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Alacağınıza karşılık alacağınız senet için kontrol edilmesi gereken Senet nasıl doldurulur?, Senet nasıl yazılır?, Senet ödeme süresi nasıl hesaplanır konularında bilgi vermeye çalışalım;
- Senet vadesinin yazılı olmasına,
- Senet düzenleme tarihinin belirtilmesine,
- Ad soyad bilgisinin doğru yazıldığına,
- Tutar kısmında hem yazı ile hem rakam ile aynı tutarın yazılı olmasına,
- Borçlu imzasının doğru alanlara atılmış olmasına,
- Mümkün ise mavi kalem ile doldurulmasına ve tüm bilgilerin aynı kalem ile yapılmasına,
- İmkanınız var ise kefil temin ederek senet için kefilden de imza alınmasına,
- Borçlunun adres bilgilerinin eksiksiz doldurulmuş olmasına
Bu bilgiler ışığında doldurulmuş olan senet için tahsilat kısmında sorun yaşamazsınız. Fakat borçlu ile itilaf yaşanması durumunda belirttiğimiz detaylar önem kazanacak olup, şekil şartlarının doğruluğunu almadan önce teyit etmenizde fayda vardır.
Senet ne zaman tahsile verilmesi gerekmektedir?
Elinizdeki senedi Bankaya tahsile verecek iseniz, borçlunun adres bilgisinde vereceğiniz Bankanın şubesi mevcut ise en az 15 gün veya daha erken tahsile verilmesi gerekmektedir. Eğer tahsile verdiğiniz Bankanın borçlu adresinde şubesi yok ise senet muhabir Banka olan Ziraat Bankası aracılığı ile tahsile gideceğinden en az 1 ay öncesinde tahsile verilmesi gerekmektedir.
Senet protestolu mu yoksa protestosuz olarak mı tahsile verilmeli?
Tahsile vereceğiniz senedin ödenmeme ihtimali var ise senedi protestolu olarak tahsile vermeniz faydalı olacaktır. Ama sadece kayıt altına girmesi için Banka aracılığı ile tahsile verecek iseniz ödenmeme gibi bir ihtimali yok diyor iseniz protestosuz olarak tahsile verebilirsiniz. Ama hayatta her ihtimali göz önünde bulundurmak lazım o yüzden senedi protestolu olarak vermeniz ileride kara kara düşünmenizi engelleyebilir. Senet ne zaman protesto edilir? yazımız kafanızdaki soru işaretlerini gidermek için faydalı olabilir.
Senedi tahsile Bankaya verirken ne yapılması gerekiyor? Senet tahsili için Banka ne kadar masraf alır?
Bankada mevcut bir hesabınız mevcut ise elinizdeki senetler ile Bankaya başvuru yapmanız gerekmektedir. Bireysel bir hesaptan tahsile verecek iseniz Banka senedi neye istinaden aldığınıza dair bir kaç soru soracaktır. Ticari faaliyet gösteren bir kişi iseniz işiniz ile ilgili aldığınızı var sayarak soru sorulmayacaktır.
Tahsile vereceğiniz senetleri ciro ederek Bankaya teslim edeceksiniz. Banka senetleri sizin adınıza tahsil edeceği için bir forma imzanızı alarak protestolu yada protestosuz mu tahsil edeceğinize dair bilgi talep eder.
Senetlerin tahsil işlemleri için ödeyeceğiniz masraf tutarını size bildirir. Senet tahsilatlarında senet girişinde yada senet çıkışında masraf tahsilatı yapılabildiği için sizden bu bilgileri talep eder. Senet girişinde veya çıkışında (ödeme esnasında) masraf alınsın talebiniz olur ise ihbar ücretleri ile beraber senet tahsil masrafını Banka hesabınıza yatırmanız talep edilecektir. Bankaya göre değişmek ile beraber senedin ödenmemesi halinde protesto edilecek ise protesto masrafını da Banka hesabınıza yatırmanız talep edilebilir.
Senet tahsili için ortalama senet başına 25 TL ile 75 TL senet tahsil masrafı talep edilebilir.
Bankaya tahsile verdiğiniz senet için süreç nasıl işliyor?
Tüm imzaları attınız ve senet artı protesto masraflarını Banka hesabınıza yatırdıktan sonra senet tahsil süreci başlar. Banka ilgili senetleri sistemine giriş yaparak Genel Müdürlüklerinde ilgili birimlere iletir. Genel müdürlük birimlerinde senet girişleri adres bilgileri detaylı kontrol edilir. Tüm kontroller gerçekleştirildikten sonra Borçlu kişinin adres bilgisine istinaden en yakın şubeye senetler gönderilir.
İlgili senetler şubeye ulaştıktan sonra senetlere ait ihbarname basımı yapılır. Bu ihbarnameler borçlunun adresine iadeli taahhütlü olarak ptt aracılığı ile gönderilir. Burada amaç borçluya senetler bende ve bu ihbarname ile gelerek senetlerini öde anlamını taşımaktadır. Senetler ödenmediği takdirde Banka tarafından vade tarihinde 2 iş günü sonra protesto edilerek tahsile veren müşteriye iade edilir. Senet protesto edildikten sonra da tüketici ödeme işlemini yaparak senet protesto kaldırım işlemini yaptırabilir.
Senetler Protestosuz olarak tahsile verilmiş ise Banka sisteminde vade bitiminden sonrada 10-15 gün tahsil için bekler. Bu süre zarfında ödenmeyen senet çıkış yapılarak tahsil için veren müşteriye iade edilir.
Ziraat Katılım Bankası hangi illerde şubeleri var yazımızı okumak için tıklayın
45 Comments
senet protostalı olunca 2 gun protostosus olunca 15 gün tahsil için beklediğini anladım
Ayrıntısına kadar bilmiyorum ama muhasebe dersinden az çok bilgim bulunuyor.
senetlerle ilgili pek işim olmadı ama bir gün olacaktır elbette o yüzden bu bilgileri akılda tutmak lazım
Tahsil için alacağım senette hangi detayların kontrol edilmesi gerektiği detaylı belirtilmiş, yazıdan anladığım kadarıyla protestolu olarak senet tahsil etmek bizim için en mantıklı olan.bilgilendirme için teşekkürler.
senet tahsil ederken ihbarname gönderilip gönderilmediğini bankadan teyit etmek gerekebiliyor bazen. Ben protestolu olarak tahsile verdiğim senetlerin ihbarı şube tarafından gönderilmemişti. o yüzden bunu teyit etmenizde fayda var bence.
Senet tahsile vermek istediğimizde çok masraf isteniyor. Birde senet protesto olursa Yandık. 3 kuruş için senet alıyoruz bankalara bir ton masraf oduyoruz.
yasal tefeciler, normaldir. adamlar senin alamafığın borcunu alıyorlar. hrpsinin yanması mı daha mantıklı yoksa en azından birazını kurtarmak mı. ben bankaya gitmedim şimdide alamıyorum.
Merhaba benim sorum bir borç ile alakalı bir güzellik merkezine bir miktar senetli borcum var 1 buçuk sene oldu tahsil edilmedi adıma davada açılmadı bana akıllarına geldiği zaman dava açabilirler mi yoksa zaman aşımına uğradım mi
Eğer senet te yazan Mevla küçük ise uğraşmazlar ama hatırı sayılır bi Mevla ise avukata verirler oda alır o parayı sizden
İyi günler 12 Mayıs vadeli senedi tahsile vermek istiyorum fakat protestolu olarak. Senedi protestolu tahsile vermek için bir süre varmı acaba?
Merhaba,
Protestolu olarak senet tahsile vermek istiyorsanız en az 7-10 gün öncesinde bankaya teslim etmeniz gerekir. Belirttiğiniz süre içinde protestolu senet olduğunun ihbarı ulaşmaması ihtimalinden dolayı senedinizi protestolu olarak işleme veremeyebilir siniz.
Saygılarımızla.
Banka bizden ihbar parasını alıp İhbar borçluya gönderiyor, o senet ödenmezse (Ki ödenseydi nebişim olurdu bankayla) bize de senedi iade ediyorlar, başının çaresine bak diyorlar öyle mi?
Merhaba,
Evet Bankanın bu işlemlerde herhangi bir sorumluluğu yok. Ticari ilişki müşteriye ait olup sadece yasal zemin üzerinden protesto edilmesine olanak sağlamaktadır.
Saygılarımızla.
senededimi banka kanalı ile protösto cekmek istiyorum adres yeri yok ama borclunu adresi belli ne yapmam gerekiyor
Senet tahsile verince protesto masrafını neden peşin alir ki bu bankalar. Günü geldiğinde arar söylersin senet odenmiyorsa gönderirdik yani
banka tahsil edilecek senet masrafı için ne kadar para istiyor_?
Elimdeki senedi tahsil etmeyi atlamışım, günü geçmiş senet nasıl tahsil edilir? Bu saatten sonra senet bankaya verilirse ne olur ki. İşlem yapamadığım için senet nasıl icraya verilir, ödenmeyen senet cezaları var mıdır. İcraya verilen senet ödenmezse ne olur içinden çıkamadım harbiden.
Merhaba,
Senet tahsil edilmedi ise bankaya başvuru yapsanız da senet işleme alınmaz. Yapacağınız işlem noterden senet için borçluya ihtarname göndermek olacaktır. Tabi bu durumda icra yolu açık olsa da protesto kadar etkili olmayabilir. İcra yolu ile de senet ödenmiyor ise borçlu üzerine herhangi bir maaş yada malvarlığı olmamasından kaynaklı olabilir.
Saygılarımızla.
Iyi aksamlar.Benimde elimde 25000tl lik senet var.zamani geçti.yardımcı olabilecek varsa görüşelim.
— — —-
Merhabalar elimde vadesinin üzerinden 4 yıl gibi bir süre geçmiş 20 bin dolarlık senet var. Zaman aşımından dolayı bu senedi nasıl işleme koyabilirim.
Merhaba,
Vadesinde işleme koyulmadigi için bir aksiyon alamazsınız. Hukuki olarak ne yapılabilir konusunda bir avukat ile gorusebilirsiniz.
Saygılarımızla.
Senet tahsil etme ve akabinde ki süreçler ile ilgili faydalı makaleler yazmissiniz. Ellerinize sağlık finansci kardeş. Kaleminiz dert gormesin
merhabalar elimde 15 adet 1000 liralik senet var bankaya protostolu vermek istiyorum hep sini ayni andami verecem yoksa gunu gelincemi
Merhaba,
Tahsilatı konusunda şüpheniz yok ise tümünü tahsile verebilirsiniz yada 2-3 partide verebilirsiniz. Protesto olabilir supheniz var ise tümünü tahsile verip senet tahsil masrafı odemenize gerek yok. 2 tane tahsile verip protesto olursa diğerlerini de tahsile vermesenizde takip işlemlerine dahil edebilirsiniz.
Saygılarımla.
Merhaba benimde elimde 2 tane senet var aralarinda 1 ay var ayri sehirdende tahsil edebilirmiyiz ornek senetler bana vanda verildi ben ankaraya gidicem ordan alabilirmiyiz
Merhaba,
Senetleri farklı şehirlerden vermeniz tahsil konusunda bir sorun yaratmaz.
Saygılarımızla.
Merhaba böyle bir konu açıp yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim. Ben bir daire üzerindeki ipoteğin kaldırılmasına teminat olarak 180 binlik bir senet aldım senedi 1 hafta önce bankaya verdim senedin gününe 45 gün var ancak hala hesabıma yansımadı senet bankacıya sordum en son onaydaydı yine bir bakarız dedi hesaba yansıma süresi nedir bu senetlerin? şimdiden teşekkürler.
Merhaba,
Öncelikle rica ederiz. Senedin vadesinin 45 gün sonra olduğunu ilettiniz. Siz üzerinde düşeni yapmışsınız, bundan sonra senet vadesini bekleyerek tahsilat yapılmasını beklemeniz gerekiyor. Borçlu kişiye ihbarname ulaştı ise erken ödeme yapma imkanı var. Ama vadeden önce herhangi bir yaptırım imkanı yok, eğer farklı bir senedi elinizde bulunup protesto olmadı ise.
Saygılarımızla.
merhaba benim 50 bin tl lik bir senedim var ve karşı taraf öder diye tam bir yıl bekledim yani senedin vadesi üzerinden 1 yıl geçmiş ben yinede bankaya verebilirmiyim senedi.
Merhaba,
Vadesi geçtiği için Bankaya tahsile verme ihtimaliniz yok. Hukuki olarak bir geçerliliği olur mu? tahsil etme kabiliyeti olur mu? diye bir avukat ile görüşmenizde fayda var.
Saygılarımızla.
Elimde 10.000 liralık senet var ama ödeme yapılmıyor vade tarihi boş benim ismim yazmıyor senedi veren kişinin sicili bozuk maaşlı çalışmıyor üzerinde bişey yok nasıl bi yol izlemeliyim.
Merhaba,
Senet üzerinde sonradan güncelleme yaparak protesto ederseniz, hukuki sürece iletildiğinde kendisinin bilgileri doldurmadığını belirterek talebini ilgili mercilere iletebilir. Zaten protesto ettirseniz de anladığım kadarıyla üzerine bir şey yok ise tahsil kabiliyeti olmayacaktır.
Saygılarımızla.
Bende senet var 6. Aya bankaya versemmi yoksa senedin sahibine 1 ay önceden haber mi versem senet için ödeme yi kendi aramızda hallederiz öyle olurmu nasıl yapıcam şu kadarlık senediniz var hesap numaramımı atıcam
Merhaba,
Belirttiğiniz gibi çok eminseniz masraf ödemeden elden tahsilat sağlayabilir siniz. Ama ödenmez ise protesto süresini atlamadan protesto edin. Tabi sonrasında ödenmez ise hukuki sürece girdiğinde kendisine ihbarname gelmediğini iletebilir. Protesto çekilmez ise ihtar çekilmesi protesto kadar etkili olmayacaktır.
Tercih sizin.
Saygılarımızla.
teyzemin oğlu inşaatını yaptığı mütaahitin kendisine verdiği 03 Mart tarihli Seneti bana borcundan dolayı bana vermek istiyor. Söyledi şey ‘ hesabına senedi koy 3 mart19da ödeme yapılır’ diyor. O mütahiti ben tanımıyorum ama nasıl hesabıma o kişi ödeme yapacak? senet masrafını ben mi ödeyeceğim. ? herhangi bir bankaya protestolu mu koyum senedi. Tanımadığım kişiyle senet alacak sebebiyle sorun yaşarmıyım?
Merhaba,
Siz senedi Bankaya vererek protestolu ödeme için talepte bulunmanız durumunda senet üzerinde yazan borçlu adresine ihbarname gönderimi yapılarak ödeme yapması beklenir. (Fakat vadesine az kaldığı için Banka protestolu olarak giriş yapmayabilir) Senet masrafını da Bankaya siz ödeyeceksiniz tabiki, ödense de ödenmese de. Ayrıca protesto olursa bu masrafı da sizin ödemeniz gerekiyor. Senet ödenmez ise hukuki süreçte siz yada akrabanız hukuki yollardan tahsilini deneyebilir.
Saygılarımızla.
Faturasız senet tahsilatı başlı başına sıkıntı. günü geçmiş senet nasıl tahsil edilir konusunda oldukça dertliyim. Senedi vadesinde tahsil etmeyince böle uğraşmak zorunda kalıyorsun. senet icraya verme süresi de bu şekilde olunca bir anlam ifade etmiyor.
Merhaba senedin vadesi dolduktan sonra kaç gun icinde protestolu verebiliriz yani vadesi 15 inde doldu odemedi ise ben 20 sinde versem bankaya olurmu
Merhaba
Senet vadesi geçti ise Bankaya senedi veremezsiniz. Banka vadesi iki gün geçtikten sonra senedi protesto eder.
Saygılarımızla
Merhaba kolay gelsin bi mal karşılığında 50 binliralık senet imzaladım imzaladığım senedi alacaklı bankaya vermiş daha günü gelmeden ben kendi hesabımdan alacaklıya 15 bin ödeme yaptım kalan parayı bankaya mı ödeyeceğim yoksa senedin tamamını mı ödemem gerekiyor
Merhaba,
Yorumunuz istenmeyen yorumlarda kaldığı için cevap verilmesi atlanmıştır. Elden ödeme yapmak yerine Banka aracılığı ile senet ödemesini gerçekleşmiş olsaydınız direk senedi de iade alabilir diniz. Paranın kalan kısmını da aktardıktan sonra alacaklının bankasına senedin muamelesiz iade edilmesi için talimat vermesi ve senedi aldıktan sonra size iade etmesi gerekir.
Saygılarımızla.
Merhaba 35 bin alacagim var. Borclu olan arkadas 4 ay vade yapalim seneti bankaya veririz.yardimci olurmusunuz
Merhaba,
Alacağınız senedi Bankaya protestolu olarak tahsile verebilir siniz. Vadesi geldiğinde ödenmemesi durumunda Banka tarafından protesto edilir. Sonrasından hukuki yollardan tahsilat yoluna gidebilirsiniz. Süreç bu şekilde işletmektedir.
Saygılarımızla
Merhaba, diğer yorumlardan çıkardığım bir şeyi paylaşmak istiyorum doğru mu anlamışım diye. Elimizde aynı tarihli 10 adet senet var diyelim. Tarihi gelmeden protestolu bir şekilde bankaya vermek istiyoruz. Ama maliyet olmasın diye 2 tanesini verip eğer protesto olursa kalan 8 tanesinide yasal işlem sürecinde bu 2 senetle birlikte işleme sokabiliyormuyuz ? Bu şekilde diğer 8 senedi protesto ettirip masraf ödemeden işleme sokmuş mu oluyoruz. Böyle birşey anladım.
Merhaba,
2018 yılı itibariyle belirttiğimiz gibi borçlunun herhangi bir senedinin protesto olması yeterliydi. Mevzuat değişikliği ihtimaline karşın güncel bir avukat görüşü de alabilir siniz. Saygılarımızla.