Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücreti 2022- Müze Kart İle Gezebilir Miyim?
İstanbul’ da gezilecek yerler dediğimizde ilk akla gelen bir kaç tarihi yapıttan biri Yerebatan Sarnıcı ‘dır. Görkemli ve gizemli bu yapıt Ayasofya Müzesinin güney batısına denk gelen alanda yer almakta olup tarihin kapısını aralamak isteyen meraklılarına kapılarını açmaktadır. Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti de bu durumda merak edilenler için paylaşmaya çalışalım.
Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından 527-565 yılları arasında yapılan yeraltı sarnıcı, verdiği görsel haz nedeniyle Yerebatan Sarayı olarak da adlandırılmaktadır. Tarihte Bazilika Sarnıcı olarak da adlandırılan Yerebatan Sarnıcı, aynı alanda daha öncesinde Bazilika bulunmasından dolayı bu an ile anılmaktadır.
Yerebatan Sarnıcı Özellikleri Nelerdir?
Yerebatan Sarnıcı 140 metre uzunluğunda ve 70 metre genişliğinde dikdörtgen şeklinde bir alan olup, 52 basamak ile sarnıcın içine girilmektedir. Yerebatan Sarnıcı içerisinde 9 metre yüksekliği bulunan 336 adet sütun bulunmaktadır. Sütunların arasındaki mesafe 4,80 metre olup, 12 sırada 28’er sütun olacak şekilde yapılmıştır. Sütunlar birbirinden farklılık göstermekte olup, 98 tanesi Corint üslubunda, bir kısmı da Dor üslubunda yapılmıştır.
Toplam 9.800 metrekare alan üzerinde bulunan Yerebatan Sarnıcı, 4.80 metre kalınlığında bulunan duvarlarının yanı sıra tuğla döşenmiş zemini Horasan harcı ile kalın bir tabaka ise sıva yapılarak su geçirmeyecek şekilde yapılmıştır. 100.000 ton su depolama kapasitesi bulunan Yerebatan Sarnıcı o dönem itibari ile büyük hizmetler sunmuştur.
Yerebatan Sarnıcı Restorasyonu Ne Zaman Sona Erecek?
Büyükşehir Belediyesi Kültür Aş. bünyesinde işletilen ve yabancı ziyaretçiler tarafından en çok ziyaret edilen üçüncü yer olan Yerebatan Sarnıcı 1.500 yıl sonra ilk kez bu kadar büyük bir restorasyon sürecine girdi. 450 gün süreceği belirtilen restorasyon işlemleri 11.03.2018 tarihinde biteceği belirtilirken bu süreçte ziyaretçiler Yerebatan Sarnıcı ‘nı gezmeye devam edebilecek.
Şu an işleyen yapıda giriş bölümünün dar olmasında kaynaklı olarak yol boyunca uzun kuyruklar oluşarak giriş yapmak mümkün. Restorasyon çalışması kapsamında giriş ve çıkışlar da yapılacak düzenleme ile giriş alanı cam saçak ile kapama yapılacak turistler için bir bekleme alanı oluşturulacak. Yapılan çalışma sonrasında çıkış alanına da özel bir alan planlanmaktadır.
Yağışlı havalarda ziyaretçilerin yürüme alanlarına fazla miktarda yağış sızıntısı gerçekleştirilmekte olup, modern malzemeler ile yenileme planlanmaktadır. Daha önceden yapılan betonarme güçlendirmeleri son çalışma ile özgün bir hale gelecek şekilde güncellenecektir. M.S. 542 yılında Bizans imparatoru Jüstinyen tarafından yapımı sağlanan Dünyanın en esi sarnıcı olan Yerebatan Sarnıcı 1987 düzenlenerek İBB tarafından ziyarete açılmıştır.
Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücreti 2022- Müze Kart İle Gezebilir Miyim?
Yerebatan Sarnıcı Kültür Bakanlığı bünyesinde olmadığı için Müze Kart geçerli değildir. Sadece giriş esnasında gişeden ücret ödemesi gerçekleştirerek Yerebatan Sarnıcı’ nı ziyaret edebilir siniz. Tüketiciye yansıtılacak Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti 2022 tablosu ve yaz kış saati uygulamasına göre ziyaret saatleri ise şu şekildedir. Korona sebebiyle giriş saatleri değişkenlik gösterebilir, gitmeden teyit etmenizde fayda vardır.
- Yerebatan Sarnıcı Öğrenci/Öğretmen giriş ücreti: 5,00 TL
- Yerebatan Sarnıcı Tam giriş ücreti :15,00 TL
- Yerebata Sarnıcı Yabancı ziyaretçi :30,00 TL ücret ödemesi gerekmektedir.
- Yerebatan Sarnıcı Kış Saati Uygulaması : 09:00-17:30
- Yerebatan Sarnıcı Yaz Saati Uygulaması : 09:00-18:30 olarak belirtilmekte olup, Dini Bayramlarda ilk gün saat 13:00 ‘e kadar kapalı bulunmaktadır.
Yerebatan Sarnıcındaki sütunların köşeli ve yivli bir şekilde olan bir kaç tanesinin dışında çoğu silindir biçimindedir. Sarnıçtaki kuzeybatı köşesinde 2 sütun altında kaide olarak kullanılan iki Medusa Başı, Roma dönemine ait heykel sanatına ait şaheserler arasındadır. Medusa başı ziyaretçiler tarafından ilgi görmekte olup, yapılarının nasıl alınıp getirildiğine dair bilgi bulunmamaktadır.
Yerebatan Sarnıcı’nı ziyaret eden Dünyaca ünlüler kim? diye merak edenler için ise, ABD eski Başkanı Bill Clinton, Hollanda Başbakanı Wim Kok, İtalyan eski Dış işleri Bakanı Lamberto Dini, İsveç eski Başbakanı Göran Persson, Avusturya eski Başbakanı Thomas Klestil gibi ünlü bir çok devlet büyüğü tarafından ziyaret edilmiştir.
Yazımızda bulabileceğiniz sorular ise Yerebatan Sarnıcı 2021 giriş ücreti ne kadar?, Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti ödemeden ziyaret edebilir miyim?, Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti için Müzekart geçerli mi?
3 Comments
Çok tuhaf değil mi tarihi bir yer nasıl oluyorda turizm bakanlığına bağlı olmuyor?
Yerebatan sarnıcı giriş ücreti turizm bakanlığına bağlı olmasa da makul fiyatlarda. Bende bu hafta çoluk çocuk gittim ve yerebatan sarnıcı giriş ücreti uygun. Ayasofya müzesine giden herkes çıkışta hemen dibinde olan yerebatan sarnıcı’na uğramalarını öneririm.
Yerebatan Sarnıcı giriş ücreti 2019 yılında bir çok müzeye göre makul fiyatlarda. İstanbul da gezilmesi gereken güzel yerlerden biri olduğu için öneririm