6 February 2024

Email

info@kucukpara.com

Banka Kartları

Çek İmza Tutmaması Ciro Silsilesinde Bozukluk Halinde Ne Yapmalı?

Çek İmza Tutmaması Ciro Silsilesinde Bozukluk Halinde Ne Yapmalı?

Çek şekil şartları itibari ile önemli bir ödeme aracıdır. Ticaretin büyük bir kısmının çek ile yürüdüğünü düşünürsek çekte imza tutmaması yada ciro silsilesinde bozukluk olması durumunda çek için hangi işlemler uygulanıyor bu konulardan ve yine kafanıza takılan farklı soruları cevaplamaya çalışacağız.

Çekte karşılıksız işlemi sonrasında yapılacak taahhüt ödemelerinde çek şekil şartları daha da önem kazanıyor. Nasıl olsa çek yazıldı taahhüt bedelini alalım en azından diye düşünerek bazen çek üzerinde oynamalar yapılabiliyor. Bu gibi durumlarda Bankalar nasıl işlem uyguluyorlar biraz bahsetmeye çalışalım.

Çek İmza Tutmaması Ciro Silsilesinde Bozukluk Halinde Ne Yapmalı?

Çek ödeme işlemlerinde yada karşılıksız olarak işlem gören çekin taahhüt tutarı ödeme işlemlerinde, çekte imza tutmaması halinde Banka çek için nasıl bir uygulama yapıyor? Elinizde bulunan çeki Bankaya ibraz ettiğinizde keşide eden kişinin Bankadaki evraklarına göre yapılan kontroller sonrasında çek imza tutmaması durumunda Banka imza uyuşmamaktadır kaşesi vurarak çeki işleme almaz.

Peki imza uyuşmuyor kaşesi vurulduktan sonra çek için icra işlemi başlatılabilir mi? diye sorabilir siniz. Çek ibraz süresi içerisinde Bankaya tahsil için ibraz edildi ve Banka tarafından imza tutmuyor kaşesi vurulsa da kambiyo vasfı devam eder. Kambiyo senetleri kapsamında bu çek için icra takibi başlatılabilir. Fakat imzayı atan kişinin sorumluluğu mevcut olup bu kişi içinde dolandırıcılık suçu için Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunmak gerekir.

Çek ibraz süresi içerisinde karşılıksız işlemi görmüş ve sonrasında taahhüt bedeli için bankaya ibraz edildiğinde keşidecinin imzasının tutmaması durumunda taahhüt tutarı ödenir mi? Evet çek taahhüt ödemesi için Bankaya yapılacak ibraz da çek taahhüt ödemesi için gerekli şartlar sağlanmış ise tekrar keşideci imzası kontrol edilmez.

BUNUNLA İLGİLİ:  Sitemizi Bundle ile takip etmek artık çok kolay

Ciro Silsilesi Bozuk çekte taahhüt bedelini kimler alabilir?

Bir diğer merak edilen konuda çek şekil şartları eksiksiz ve ibraz süresi içerisinde ibraz edilmiş ve karşılıksız kaşesi vurulmuş çekin ciro silsilesinde bozukluk olması durumunda çek taahhüt bedelini kim alabilir sorusu. Çek taahhüt tutarı ödemesi için şartlar mevcut olduğundan karşılıksız kaşesi öncesinde iptal edilmemiş cirosu bulunan cirantalardan herhangi birine çek taahhüt bedeli ödenir.

Fakat bazı çekler var ki karşılıksız kaşesi öncesinde araya bir yere ciro yaparak çek taahhüt bedelini almaya çalışanlar olabiliyor. Çekin arka yüzünde çok bariz bir şekilde sonradan ciro yapıldığı belli oluyor ise Banka çekin yazıldığı andaki görüntüsünü ilgili şubeden yada Takas merkezinden talep edebiliyor. Eğer karşılıksız işlemi yapıldığı anda taahhüt bedelini almaya gelen kişinin cirosu yok ise çek taahhüt tutarı ödemesi yapılmaz. 

İbraz süresi geçen ve arkası yazdırılmayan çekin taahhüt tutarı alınabilir mi?

İbraz süresi içerisinde Bankaya elden yada takas merkezi aracılığı ile ibraz edilmemiş çek hali ile karşılıksız olarak işlem görmemiştir. İbraz süresi geçtiği için Banka bu çek için karşılıksız işlemi uygulamayacağından “ibraz süresi geçtiğinden işlem yapılamamaktadır” kaşesini vuracaktır. Çek karşılıksız olarak işlem görmediğinden dolayı da çekin taahhüt bedeli tahsil edilemeyecektir.

Bankaların çek taahhüt tutarı ödeme sorumluluğu ne kadar?

5941 sayılı Çek kanununda değişiklik yapan 6273 sayılı Kanun sonrasında gelen düzenleme ile, Bankaların hamillere ödeme yapma zorunluluğu çekin baskı türüne göre değişiklik göstermektedir. Şöyle ki üzerinde basım tarihi yer almayan çek yapraklarının taahhüt bedellerini 30.06.2018 tarihine kadar Bankaya ibraz ederek almanız gerekiyor, bu tarihe kadar ibraz edilmeyen çekler için Banka taahhüt bedeli ödemesi yapmayacaktır.

BUNUNLA İLGİLİ:  Denizbank sınav soruları
çek üzerindeki imzanın sahteliği
İbraz süresi geçen ve arkası yazdırılmayan çekin taahhüt tutarı alınabilir mi?

Çekin üzerinde baskı tarihi mevcut ise, bu çekler için basım tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde Bankaya ibraz edilmesi zorunluluğu getirilmiştir. Beş yıl içerisinde ibraz edilmemesi durumunda Bankalar bu çek yaprakları içinde taahhüt bedeli ödemesi yapmayacaktır.

Ek olarak keşide tarihinden itibaren 10 yılı geçen ve 3167 sayılı kanuna göre keşide edilen ve karşılıksız işlemi gören çekler içinde taahhüt bedeli ödemesi yapılmaz. Çek taahhüt bedelini ne zamana kadar alabilirim? diye merak edenler için keşide tarihinden itibaren 10 yıl içerisinde taahhüt bedeli alınması gerekir, aksi takdirde bu çek yaprakları içinde taahhüt bedeli alınamaz.

About Author

Finansçı

7 Comments

  • bir çekte imza şahısa ait değilse tutarsan sorumlu olur ve şahıs ne yapmalı

    • Merhaba,
      Makalede belirttiğimiz gibi çekte imza tutmuyor ise ona uygun kaşe vurulur ve iade edilir.
      Saygılarımızla.

      • BANKADAKİ ÇEKİMİZDE İMZALAR TUTMUYOR KARŞI TARAF ÇEKİ KARŞILIKSIZ DİYE YAZDIRABİLİR Mİ VE ÇEK BEDELİNİ ALABİLİR Mİ ?

  • BANKADAKİ ÇEKİMİZDE İMZALAR TUTMUYOR KARŞI TARAF ÇEKİ KARŞILIKSIZ DİYE YAZDIRABİLİR Mİ VE ÇEK BEDELİNİ ALABİLİR Mİ ?

    • Merhaba,
      Çek imza uyuşmazlığında çek karşılıksız kaşesi vurulmaz. Ama ilgili kaşe vurulduktan sonra bir avukat ile görüşerek hukuki süreç ile tahsilat yoluna gidebilir.
      Saygılarımızla.

      • Merhaba şirket adına imzaladigim bi çek var fakat kaside tarihinden önce şirket-i devrettim bu durum beni bağlarımı? Ayrıca kaside tarihini 5 yıl 6 ay geçmiş

        • Merhaba,
          Bu çeki alan kişinin aldığı bir risk. Keşide tarihi itibariyle şirketi imza yetkili kisi degistigi için banka bu çek için aksiyon almayacaktır.
          Saygılarımızla.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir