Vadeli Mevduat hesabı nedir?
Türk yatırımcısı tarafından en çok tercih edilen ürünlerden olan Vadeli Mevduat hesabı nedir? Vadeli Mevduat hesabı yada diğer adıyla Vadeli hesap Tüketiciye ne gibi avantajlar sağlar?
Belirli bir vade aralığında gerçekleşebilecek faiz oran azalışlarından etkilenmeyerek, risk almadan anlaşmaya varılan oran ile sabit bir kazanç sağlamak adına açılan mevduat hesaplarını Vadeli mevduat hesabı olarak tanımlayabiliriz. Vadeli hesap nedir? konusunda daha detaylı bilgi vermek gerekir ise;
Banka ile yapılan mutabakat sonrası anlaşmaya varılan faiz oranı ile açılan hesaplar belirlenen vadede faiz biriktirmeye devam ederek vade sonunda kapanır. Fakat kapatılmasını belirtmediğiniz sürece belirtilen tabela faiz oranları ile tekrar açılarak vadeli hesap işleyişine devam eder. Vadeli hesap vadesiz hesap nedir? ayrımına değinecek olursak vadesiz mevduat hesabında tüketiciye herhangi bir getiri sağlanmaz iken Vadeli mevduat hesaplarında Bankaların belirlemiş oldukları oranlara göre faiz alırsınız.
Türkiye’ de faaliyet gösteren Bankaların yurt içindeki şubelerinde bireysel nitelikli gerçek kişilerin açtıkları Türk Lirası, Yabancı Para yada Kıymetli maden cinsinden açılan tasarruf mevduatları her Bankada her bir gerçek kişi adına 100 Bin Liraya kadar TMSF güvencesi sunmaktadır.
Vadeli hesap açarken nelere dikkat edilmeli?
Yatırımlarını Vadeli mevduat hesabı olarak değerlendirmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken bir kaç hususun üzerinden geçmeye çalışalım;
- Vadeli Mevduat hesabı ilk açılışında Valör uygulanmakta olup, açılan hesabın aynı gün valörlü olarak açıldığını kontrol etmenizde fayda var.
- Açılacak Vadeli Mevduat hesabına verilecek faiz oranı için farklı Bankalardan faiz oranı bilgisi aldıktan sonra Bankanız ile görüşmeniz daha yüksek oran almanızda faydalı olabilir.
- Vadeli hesaplar TL, USD, EUR, GBP, XAU gibi bir çok para birimli ve maden cinsinden açılan hesaplar için geçerlidir.
- Belirli bir süre içinde vadeli mevduat yaptığınız tutarı çekme ihtimaliniz mevcut ise kırık vadeli hesap açarak faiz kaybınızı engellemiş olursunuz.
- Vadeli Mevduat hesapları overnight (1 gün), 1 ay ,3 ay, 6 ay, 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl gibi bir çok vade aralığında açılabilir.
- Vadeli Mevduat açılışlarında kimi Bankada 250 TL, kimi Bankada 1.000 TL den başlayan tutarlar ile Vadeli Mevduat hesabı açılabilir.
- Daha önceki yıllarda Vadeli Mevduat hesapları vade boyunca kapatılamazken, artık yeni vadeli mevduat hesabı modelleri ile vade içinde çekilebilen vadeli hesaplar da tercih edilebilir.
- Vadeli hesaplarda, çift para birimli mevduat hesabı altında getiriyi arttırmak adına yatırımınızı farklı alanlarda kullanabilen hesaplar kullanılabilir.
Hangi hesaplar Vadeli Mevduat hesabı niteliğindedir?
Vadeli Mevduat hesapları yazımızın başında belirttiğimiz gibi çok sade hali ile kullanılırken, gelişen teknoloji ile çeşitlilik kazanan Vadeli Mevduat ürünleri fazlalaştı. Vadeli Mevduat niteliği taşıyan hesaplar üzerinden geçmek gerekir ise birkaç ürünü şu şekilde sıralayabiliriz;
- Birikimli Mevduat Hesap,
- Vadeli TL ve Döviz hesabı,
- Vadeli Altın hesabı,
- Değişken hesap yada Çift para birimli mevduat hesabı,
- Şubesiz açılan mevduat hesabı,
- Düzenli Birikim hesabı,
- Çeyiz hesapları,
Vadeli Mevduat niteliğini taşıyan bir çok ürün mevcut olup, her Banka müşterilerine farklı imkanlar sunabiliyorlar. Yatırımlarını faiz ile arttırmayı planlayan yatırımcılar için Vadeli Mevduat her kesim müşteri için uygun hesap planları kullanılmaktadır.
Birikimli hesap nedir?
Birikimli hesap nedir? konusunda değinmek gerekir ise, Vadeli mevduat hesaplarında tutar olarak Bankalar en az 1.000 TL olarak alt limit belirlerken, birikimli hesaplarda 50 TL ile birikim gerçekleştirebilir siniz. Son dönemde en kolay yatırım yöntemlerinden biri olan birikimli hesaplar da aylık 50-100 TL gibi tüketici tarafından belirlenen rakamlarda kredi kartından ödeme alınarak yatırımlar yapılabilmektedir. Bu birikimli hesaplara aktarım gerçekleştikçe her ay düzenli olarak faiz biriktirmeye devam edecektir.
Vadeli hesap nedir? Hangi Bankalarda açabilirim?
Vadeli hesaplar yada diğer adıyla vadeli mevduat hesapları Katılım Bankaları dışında neredeyse tüm Bankalarda kullanılmaktadır. Katılım Bankalarında ise kar payı hesapları olarak adlandırılmaktadır. Örnek vermek gerekir ise, Ziraat Bankası vadeli hesap, Garanti vadeli hesap, İş bankası vadeli hesap, Akbank vadeli hesap, Denizbank vadeli hesap, Halkbank vadeli hesap, Vakıfbank vadeli hesap adıyla bir çok bankada talep ettiğiniz vade aralıklarında vadeli mevduat hesabı açılışı yapabilir siniz.
Vadeli hesap faiz oranları kaç?
Bankaların ortalama vadeli hesap faiz oranları TL için yüzde 8-13 aralığında seyir etmektedir. Bankaya kazancınıza,yeni müşteri olup olmadığınıza gibi bir çok kriter vadeli mevduat hesabı için alacağınız faiz oranında etken olmaktadır. Her zaman en yüksek oran almayı tercih edenler ise her ay vade bitiminde farklı Bankalara mevduatını taşıyarak en yüksek mevduat faiz oranları konusunda kendisine avantaj sağlayabilmektedirler. Ortalama vade hesaplama yapmak isteyenler için TL’de aylık 32 günlük, 3 aylık da ise 90 gün ortalamalı vadeli mevduat hesapları açılmaktadır.
Vadeli hesap Aylık faiz hesaplama formülü
Basit bir formül ile açıklamak gerekirse, her an cep telefonundan hesaplama yapabileceğiniz aylık faiz hesaplama formülü şu şekildedir. Örnek üzerinden gitmek gerekir ise; 10.000 TL mevduatınızı %12,00 faiz oranı ile 32 gün vadeli hesap açacağınızı var sayalım. Ufak tefek sapmalar olabilmekte olup her an her yerde yapabileceğiniz kolay bir hesaplamadır.
Ortalama Aylık faiz hesaplama formülü;
(Anapara*Faiz oranı*Gün/36000 )- %15 Stopaj
10.000*12*32/3600- %15 Stopaj
106,66-16= 90,66 TL (32 günlük faiz)
Vadeli Mevduat hesabımı yoksa farklı bir yatırım mı?
Ülkemizin geçmiş dönemlerde yaşamış olduğu krizler ve faiz oranlarının yüksek olması, tüketiciyi en çok kullanılan yatırım ürünü haline getirse de artık işler eskisi gibi değil. Piyasa koşullarına göre Vadeli Mevduat faizleri artış ve azalışları ile farklılık gösterse de artık yatırım araçlarında en gözde yeri konut ve arsa alımları aldı diyebiliriz.
Tabi hesaplamaları yaparken bazı detayları atlamamak gerekir. Mevcut piyasa şartları üzerinde konuşmak gerekir ise şu anda 200 bin liradan aşağı ortalama bir ev almak zor olabiliyor.(İstanbul için) Bu kadar paraya alınan bir evi ortalama 1.000 lira kiraya verme ihtimaliniz var. Bu tutarı mevduat olarak değerlendirmek istediğinizde kira getirisinin neredeyse iki katına yakın bir faiz kazanma ihtimaliniz var. Tabi bu hesap bazı yanılgıları da peşinden getirebiliyor aslında.
Yatırımlarımızı yaparken kısa vade olarak değilde uzun vade olarak planlamak çok daha önem arz eder. Vadeli Mevduat olarak yatırım yaptığınız tutar yıllık 12 bin lira gibi bir artı sağlar iken şu anda altın çağını yaşayan konut piyasasında almış olduğunuz konut yıllık 12 bin liradan daha fazla getiri sağlayabilmektedir.
Konut alımının dışında gerçekleştirebileceğiniz arsa alımında bu yanılgı çok daha fazla olarak izlenebilir. Arsa alımında kısa vadede kira getiri yada faiz geliri olmadığı için çok daha atıl bir yatırım olarak gözükse de uzun vade de her iki yatırımı da sollayacak getiri sağlama imkanı mevcuttur.
Herkese uygun yatırım Ülkemizde mevcut, o yüzden herkes kriterlerine göre yatırımlar yapmaktadır. Vadeli Mevduat ürünü ile ilgili sorularınız için yorum yazarak bilgi talep edebilir siniz.
5 Comments
vadeli hesap nedir ve vadeli hesap hakkında bilinmeyenler hakkında faydalı bir içerik olmuş. vadeli hesap için kadar faiz alırım konusunda pratik bir hesaplama olmuş. internetten hesaplama yapmak yada bankaya sormaya gerek olmadan vadeli hesap faizini hesaplayabiliriz artık:)
Vadeli mevduat hesabı açtırmak için tutar sınırı tüm döviz cinslerinde aynı midir ?
Vadesinden önce kapatmak durumunda kalırsa faiz kaybı yaşamadan paramızı alabilecegimiz şekilde bir uygulama var mi ?
Şimdiden cevaplar için tesekkur ederim yararlı bilgiler sunduğunuz için de ayrıca sagolun.
Merhaba,
Bir çok bankada vadeli hesap açılışı için tüm para birimlerinde alt limit 1.000 TL-USD-EUR olarak işlem görmektedir. Vadeden once kapamalar için ise para çekilebilir mevduat ürününü tercih edebilirsiniz.
Saygılarımızla.
Vadeli hesap açın dediler bastan söyledim vadeden önce kapama yapabilirim diye. Mecbur kaldım erken kapattim vadeli mevduat hesabını. Sindi bu vadeli hesap için biriken ve yanan faizi alabilirmiyim.
Merhaba,
Vadeli hesap açılmadan önce banka yetkilisine bu konuda bilgi verdiyseniz faizin karşılanması için şikayette bulunabilirsiniz
Saygılarımızla.