Döviz Alış-Satış ve Arbitraj Nedir?
Bankalarda yabancı para cinsinden varlıkları bulunanların sık kullandıkları işlemlerden olan Döviz Alış, Döviz Satış ve Arbitraj nedir?
Bankalarda bulunan mevduatlarımız Türk Lirasının dışında diğer para cinsinden dolar, euro, gbp gibi farklı yabancı para birimlerinde olabilir. Transfer işlemlerinin dışından Türk Bankacılık sisteminde Türk Lirası işlemler daha ağırlıklı olduğu için bu yabancı paraları Türk lirasına çevrilmesi gerekebilir. Geçmişte yastık altında tutulan döviz bakiyeleri için kuyumcuları daha çok tercih eder durumdaydık. Fakat şu anda Bankaların tüketiciye sunduğu kurlar daha avantaj sağladığı için ibre tersine döndü diyebiliriz.
Döviz Alış-Satış işlemi nedir?
Döviz Alış-Satış işlemi Banka tarafında farklı olarak tanımlanırken, tüketici tarafında farklı anlam taşımaktadır. Tüketici tarafında anlamlarından bahsetmek gerekirse şu şekilde açıklayabiliriz. Döviz Alış nedir? Elinizde bulunan Türk Lirası cinsinden mevduatı istediğiniz yabancı para cinsine çevirme işlemidir. Banka tarafında bu işlem ise tam tersi olarak ifade edilmektedir.
Örnek ile açıklamak gerekirse, elinizde bulunan 310 Türk Lirası ile 100 Dolar almak istediğinizde Bankada almak istediğiniz yabancı paranın döviz satış kuru dikkate alınarak işlem yapılır. Kurun 3.10 olduğunu varsayarak 310 Türk Lirası ile 100 Dolar satın alabilir siniz.
Döviz Satış nedir? Elinizde bulunan yabancı para cinsindeki mevduatı Türk Lirasına çevirme işlemidir. Döviz alış işleminde belirttiğim gibi bu işlemde de Banka tarafında tam tersi olarak iade edilmektedir. Örnek ile açıklamak gerekirse, elinizde bulunan 100 Doları, Türk Lirasına çevirmek istediğinizde yapacağınız işlem Döviz Satış işlemidir. Banka tarafında bu işlem için Döviz Alış kuru dikkate alınarak işlem gerçekleştirilir.
Arbitraj nedir?
Arbitraj, tüketicinin fiyat farklarından etkilenmemek amacı ile aynı finansal ürünlerin yada menkul kıymet ürünlerinin farklı piyasa yada farklı ülkelerde al-sat işlemidir. Arbitraj işleminde amaç ucuza almış olduğunuz kıymetin başka bir piyasada daha pahallı olduğunu gördüğünüzde satma işlemi olarak da değerlendirilebilir.
Bankacılık tarafında örnek ile açıklamak gerekir ise, döviz satış-döviz alış kur farkından etkilenmemek elinizdeki 500 doları, euro ‘ ya çevirmek istediğiniz de önce türk lirasına dönerek sonrasında tekrar euro satın almamak için yapılır. Yani arbitraj işlemi yapılarak 500 doların karşılığı olan euro ödemesi tarafınıza yapılarak işlem sonlandırılır.