Ayasofya Müzesi Giriş Ücreti 2022- Ayasofia Museum Entrance Fee
Ayasofya Müzesi, İstanbul’ da en çok ziyaret edilen iki mimari yapıdan biri olup, yerli ve yabancı turistler için en çok tercih edilen gezinti yeridir. Ayasofya müzesi mimari açıdan tarihte büyük yeri olan bir yapıt olup, Dünyanın 8.harikası olarak nitelendirilmektedir. Ayasofya müzesi 6.yüzyılda Doğu Romalı Philon tarafından da yine Dünyanın 8.harikası olarak değerlendirilmişti.
Ayasofya müzesi bugüne kadar yapılan mimari yapılardan farklı bir şekilde yapılmış üçüncü yapıt olarak belirtilmektedir. Ayasofya müzesi, imparator Justinianos tarafından (527-565) o dönem itibariyle en önemli iki mimarı Tralles’li Anthemios ve Miletos’ lu İsidoros tarafından yapılmıştır. Bu önemli yapıtın yapımında bu iki önemli mimar ile beraber 100 mimar ve emirlerinde çalışan 100′ er işçinin çalıştığı tarih kitaplarında anlatılmaktadır.
Ayasofya müzesinin yapımına ne zaman başlandı? sorusunu cevaplamak gerekir ise, 23 Şubat 532 yılında yapım çalışmaları başlamıştır. Ayasofya müzesi ne zaman ibadete açıldı? diye merak edenler için ise, 532 yılında başlayan çalışmalar 5 yıl 10 ay sürmüş olup 27 Aralık 537 yılında ibadete açıldığı tarih kitaplarında yer almaktadır.916 yıl boyunca kilise olarak faaliyet gösteren bu büyük yapıt, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’ un fetih edilmesi ile beraber camiye çevrilmiş olup 482 yılda cami olarak faaliyet göstermiştir.
Daha sonrasında Mustafa Kemal Atatürk’ ün emri ile Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan karar ile 1935 yılında Ayasofya Müzesi olarak kapılarını ziyaretçilere açtığı anlatılmaktadır. Ayasofya Müzesi hangi günler açık? diye merak edenler için ise, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramının birinci günü yarım gün kapalı bulunmakta olup diğer günler ziyaretçilere hizmet vermektedir. Ayasofya müzesi ziyaret saatleri ise yaz ve kış tarifesi olarak değişkenlik göstermektedir.
- Yaz Sezonu 15 Nisan-25 Ekim arasında 09:00 ile 19:00 saatlerinde,
- Kış Sezonu 25 Ekim-15 Nisan arasında 09:00 ile 17:00 saatlerinde hizmet vermekte olup, gişe kapanışı müzesinin kapanışından bir saat önce gerçekleştirilmektedir.
Ayasofya Müzesi Giriş Ücreti 2022– Ayasofia (HAGIA SOPHIA) Museum Entrance Fee
Ayasofya Müzesi 2022 giriş ücreti yılı için Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklama ile ücretsiz hale geldi. Ayasofya müzesinde müzekart geçerli mi? diye soracak olursanız evet Müzekart Ayasofya müzesinde geçmekteydi. Müzekart satın alarak Ayasofya müzesi ile beraber diğer müzeleri de ziyaret etmek size daha avantaj sağlamaktaydı. Alacağınız müzekart ile 300 den fazla müzede 1 yıl geçerli olan Müzekart ile ziyaretlerde bulunabiliyordunuz.
Ayasofya müzesinde Maximum kart ile gezebilir miyim? diye merak edenler artık İş Bankası maximum kartı Muzekart özelliği taşımadığı için kullanamazsınız. Ayasofya müzesi giriş ücreti ödemeden gezebilirsiniz. Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklama Ayasofya müzesinden artık giriş ücreti alınmayacağı iletildi. Ayasofya müzesi giriş ücreti 2022 rakamlarına göre ücretsizdir.
Ayasofia (HAGIA SOPHIA) Museum Entrance Fee 2022
Ayasofia Museum tourist price list in that;
- Ayasofia (HAGIA SOPHIA) Museum Entrance Fee: Free
Ayasofya Müzesine Giriş Ücreti Ödemeden Kimler Girebilir?
Ayasofya Müzesi giriş ücreti orta halli vatandaş için biraz pahallıydı. Fakat bu ücreti ödemeden de girebilmek mümkün. Ücretsiz durumu değişkenlik göstermesi durumunda Ayasofya müzesini ziyaret edecek olan vatandaşlar Ayasofya Müzesi giriş ücreti 2021 yılında ödemeden ücretsiz olarak gezme imkanı olan kategoriler ekteki şekildedir;
- 18 yaş altı T.C. vatandaşı olan gençler ve öğrenci gruplarının başında gelen refakatçi öğretmenler ücretsiz olarak Ayasofya müzesini giriş ücreti ödemeden ziyaret edebilir,
- 65 yaş üstünde olan T.C. vatandaşlarımız ücretsiz faydalanabilir,
- Gazilerimiz ve refakatçi olarak yanında gelen anneleri, babaları, eşleri ve çocuklarının yanında şehit yakını olup kimlik kartı bulunan vatandaşlarımız ücretsiz Ayasofya müzesini ziyaret edebilir.
- Görünür bir engeli bulunan yada engelli olduğunu belgeleyen Türkiye Cumhuriyeti ve Yabancı turistler ile yanlarında gelen bir adet refakatçi ücretsiz ziyaret edebilir.
- Er ve Erbaşlarımız ücretsiz ziyaret edebilir,
- Icom ve Icomos ile beraber Unesco kartı bulunanlar ücretsiz ziyaret edebilir,
- Türk yada Yabancı basın kimlik kartı bulunan kişiler ücretsiz ziyaret edebilir,
- Seyahat acentası sahipleri yada sorumlu olan müdürleri ücretiz ziyaret edebilir,
- Kültür ve Turizm Bakanlığı kokardı bulunan profesyonel turist rehberleri ücretsiz ziyarette bulunabilirler,
- Yine Kültür ve Turizm Bakanlığı personelleri ve emeklisi olanlar ve refakatçileri olan anneleri, babaları, eşleri ve çocukları ücretsiz Ayasofya müzesini ziyaret edebilir,
- 12 yaş ve altı yabancı turist çocuklar Ayasofya giriş ücreti ödemezler,
- Hayat boyu öğrenme programları kapsamında Comenius Okul ortaklıkları ve Erasmus öğrenci değişim programları neticesinde gelen gruplar ile bu gruplara refakatçi olarak gelen öğretmenler.(Ülkemizde bulunan muhatapları ile gerçekleştirilen sözleşmelerini ibraz etmeleri kaydı ile kimlik ibrazı aramadan ücretsiz olarak ziyaret sağlanmaktadır.)
Ayasofya Müzesine Ücretsiz gezi nasıl düzenlenebilir?
Okullar tarafından bu denli yüksek mimariye sahip Ayasofya müzesine ücretsiz gezi düzenlemek için, Müze müdürlüğü aranarak randevu alınmalı ve Okul Müdürlüğü tarafından hazırlanmakta olan Resmi Gezi yazısının 02125125474 nolu telefona faks çekilmesi gerekmektedir. Tabi bu durum 18 yaş ve altındaki, Türk öğrencileri ve belirli bir bir eğitim programı çerçevesinde bulunan yabancı turist gruplarında geçerli olmaktadır.
Ayasofya Yol Tarifi
İlginizi çekebilecek alternatif yazılarımız ekteki gibidir;
5 Comments
Ayasofya müzesi giriş ücreti orta halli vatandaş için pahalı. Bizde uygun giriş ücreti olsa çocuğumuzla Ayasofya müzesine rahatca gidebilirdik. 40 TL çok pahalı çünkü.
Ayasofya giriş ücreti cidden pahallı bende ailem ile beraber gitmek istedim fakat 40 lira ayasofya giriş ücretini görünce vazgeçtim. Aile olarak gelenlere kültür ve turizm bakanlığı tarafından farklı bir tarife uygulanabilir diye düşünüyorum.
evet türkiye standartlarına göre ayasofya giriş ücreti yüksek. türk vatandaşların geliri ile orantılı değil. herkesin ayasofya müzesini gezmesi isteniyor ise giriş ücretlerinin biraz düşürülmesi lazım. Yabancı vatandaşlara yine aynı fiyat uygulanabilir ama bize olmamalı..
Ülkemizdeki kültür mirasını öğrenmek için ayasofya giriş ücreti olmadan gezilmeli bence. Maliyeti olan bir sektör de değil, yapılması gereken tadilatlar uzun seneler bu eserlerin sergilenebilmesi için yapılıyor olmalı.
Istanbullu olupta su fiyatlar yuzunden tarihi yapilarimizi gezememek cok aci. Bir aile icin fiyatlar cok pahali.