Altın İşlemlerinde Bsmv ve Valör Uygulaması Devreye Girdi
Son dönemde ülkemizde ve bir çok ülkede olduğu gibi covid 19 sebebiyle ekonomiler iyi gitmiyor. Birde üstüne yaşanan kur şokları ile gelişmekte olan ülkeler çok daha büyük sorunlar yaşamaktadır. Ekonomik istikrar kapsamında gerçekleştirilen ek önlemler ile beraber ülkeler vergi gelirlerini de arttırmayı planlamaktadır. Türkiye ‘de mayıs ayında dolar kuru tekrar 7,20 seviyelerini test etti ve olası kur ataklarına ek önlem olarak döviz ve altın alım satımlarındaki vergi arttırıldı.
Altın İşlemlerinde Valör Uygulaması Nasıl Olacak?
İlk olarak 21.05.2020 tarihinde 9033 sayılı karar ile BDDK tarafından iletilen bildirimde finansal piyasaların istikrarlı işleyişine ve kredi sisteminin etkin çalışmasına katkıda bulunulmasını teminen; 22.05.2020 tarihinden itibaren, gerçek ve tüzel kişilerin günlük 100 gr ve üzerinde altın alım işlemlerinde, altının ilgili kişinin hesabına aktarılmasının ve/veya kullanıma açılmasının 1 iş günü valörlü olarak gerçekleştirilmesine bankalarca gerek görülmesi halinde müşteriler ile aralarında imzalanan sözleşmelere bu yönde hüküm ihdas edilmesine karar verilmiştir.
Daha önce dolar içinde gerçekleştirilen 100.000 dolar üzerinde yapılacak döviz alımlarında uygulanan valör uygulaması bu kapsamda altın alım satım işlemlerinde de 22.05.2020 itibariyle devreye alındı. Bu süreçte beklenen altın işlemlerinde gün içinde gerçekleştirilen al-sat işlemlerine engel olmak olarak düşünülebilir. Tabi aynı kişinin farklı bankalardan yapacağı işlemlerde bir kontrol olamayacağından burada bir kontrol zaaflığı söz konusu olabilir.
Altın İşlemlerinde BSMV Oranı Arttırıldı
Altın alım satım işlemlerinde uygulanan vergi oranı BSMV binde 2 olarak tahsil edilmekte idi. 23.05.2020 tarih ve 2568 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile Resmi Gazete ‘de yayınlandıktan sonra devreye alındı. Yapılan açıklamada koronavirüs tedbirleri kapsamında salgının ekonomiye olarak etkilerini en aza indirgemek için devreye alındığı iletildi. Bu kapsamda altın işlemlerinden tahsil edilen binde 2 olarak tahsil edilen bsmv rakamı yüzde 1 olarak değiştirildi.
- Bsmv Nedir? Hangi İşlemlerde Tahsil Edilir? makalemizi okumak için tıklayın
Normal şartlarda altın işlemleri kambiyo işlemleri olarak değerlendirilmediği için vergi tahsilatı yapılmıyordu. Mayıs ayı içerisinde kambiyo sürecine dahil edilerek binde 2 vergi uygulaması kapsamında alınmıştı. Resmi Gazete ‘de yayınlanan karar ile bankalarda açılan altın hesaplarında alım satım işlemlerinde uygulanan vergi oranı yüzde 1 olarak revize edildi. Bu uygulama ile 100 gr altın alacak bir tüketici 1 gr vergi öderken işlemde 1 gün valörlü olarak işlemler gerçekleştirilecektir.
Döviz ve Altın Alımlarında Vergi Artışı Sorunu Çözebilecek Mi?
Bir çok ekonomist tarafından döviz ve altın alımlarında uygulamaya alınan yüzde 1 vergi uygulamasının çözüm olmayacağına dair açıklamalar geldi. Son aylarda TCMB tarafından gerçekleştirilen faiz indirimleri ile beraber Bankalar tarafından mevduat faizleri de hızlı bir şekilde aşağı geldi. Tüketici enflasyon karşısında parasının değer kaybetmemesi adına kendini bir yatırım aracına yönlendirmek durumunda kalıyor.
Mevduat faizlerinin yüzde 7 gibi oranlara gelmesinden ötürü küçük ve büyük yatırımcı kendine yeni alternatifler aramaya başladı. ABD tarafından son dönemde sürekli piyasaya dolar enjekte edilmesi sebebiyle bir çok kesim tarafından dolarda artış beklentisi devam ediyor diyebiliriz. Tüketicinin dolar kuru ve gram altın fiyatlarında beklentisi devam ettiği sürece yüzde 1 vergi yükü yaraya ilaç olur mu bunu ilerleyen günlerde beraber göreceğiz.
- Bankada Altın Hesabı Nasıl Açılır? makalemizi okumak için tıklayın
- Vadeli Altın Hesabı Nedir? makalemizi okumak için tıklayın
- Altın Bankadan Mı Yoksa Kuyumcudan Almak Mı Avantajlı? makalemizi okumak için tıklayın
Buna ek olarak Resmi Gazete ‘de yayınlanan bir diğer detay ise finansman bonolarından alınmakta olan yüzde 10 olan stopaj oranı yüzde 15 ‘e arttırıldı. Tabi bu stopaj artışı sadece bireysel yatırımcıları kapsamakta olup kurumsal yatırımcılar için stopaj sıfır olmaya devam etmektedir. Özellikle bireysel yatırımcı son dönemde hangi yatırım aracına yöneleceği konusunda tereddütler yaşamakta olup piyasa koşulları ve fiyatlamalar yön gösterici olacaktır.
Altın İşlemleri Soru Cevap
- Altın işlemlerinde BSMV kesintisi ne demek? Yatırım işlemlerinden alınan bir vergi türüdür.
- BSMV hariç ne demek? İşlemlerde alınan vergi tutarı dahil edilmeden gerçekleştirilen tutar.
- Dolarda vergi ne kadar? Dolar alım-satım işlemlerinde yüzde 1 bsmv tahsilatı yapılmaktadır.
- Banka ve sigorta muameleleri vergisini kim öder? Bmsv rakamı oluşan masraf kalemlerinde, gelir yaratılan işlemlerde gerçekleştirilen kesinti, kambiyo işlemlerinden tahsil edilmektedir.
- Altında vergi hesaplama nasıl yapılır? Altın işlemlerinde yüzde 1 vergi kesintisi yapılmaktadır.