Aile Konut Muvafakatnamesi Nedir? Bekar Olanlar İçin Süreç Nasıl?
Konut kredisi kullananlar yada kullanacak olanların karşılaştığı ve imzalanması gereken evraklardan bir tanesi de Aile Konut Muvafakatnamesi ‘dir. Peki Aile Konut Muvafakatnamesi nedir? Bekar olanlar için süreç nasıl işliyor? sizlere bunlardan bahsetmeye çalışalım. Bu süreçte tereddüt edilen durumlarda ve sorun yaşamanız durumunda BDDK internet sitesinden gerekli başvuru ve takibi gerçekleştirebilir siniz.
Konut kredisi kullanmak ihtiyaç kredisine göre çok daha evrak fazlalığı ve yorucu bir süreci olan bir kredidir. Henüz konut kredisi kullanmadı iseniz Banka ile ilgili yaşanacak süreçleri, satıcı ile yaşanabilecek olumsuz durumlar karşısında sabırlı olmanızı gerektiren bir yol diyebiliriz.
Aile Konut Muvafakatnamesi Nedir? Bekar Olanlar İçin Süreç Nasıl İşliyor?
Aile Konut Muvafakatnamesi Nedir? ile başlayacak olursak, cinsi konut, mesken, kargir ev apartman, villa gibi taşınmazlar üzerinde ipotek tesis edilmesi halinde taşınmazın malikinin eşinden alınacak bir muvafakatnamedir. Muvafakatname kelime anlamı ise gerekli olması halinde ilgili merci tarafından talep edilen bir türlü izin belgesi olarak belirtlebilir.
İzin alınacak olan kişiden, gerekli bilgilerin belirtildiği yazılı evrak üzerine ıslak imzalı olarak alınan belge olarak da tanımlayabiliriz. Taşınmazı satın alacak yani adına ipotek tesisi yapılacak kişi bayan ise aile konut muvafakatnamesi kocasından yani eşinden, satın alacak olan malik erkek ise hanımından alınması gerekmektedir. Aile Konut muvafakatnamesi hangi durumlarda alınmaz? diye soracak olursanız, taşınmazın cinsinin işyeri, dükkan, otel, avm olması durumunda aile konut muvafakatnamesi alınmaz.
Aile Konut Muvafakatnamesi ile ilgili soru cevaplar;
İpotek tesis edilecek olan taşınmaz tarla ise ve ekspertiz raporunda bu tarla üzerinde ev olması durumunda aile konut muvafakatnamesi alınması gerekir mi? İpotek tesis edilecek taşınmaz tarla olsa dahi ekspertiz raporunda üzerinde ev olduğu belirtildiği için malikin eşinden aile konut muvafakatnamesi alınması gereklidir.
Aile Konut Muvafakatnamesi ipotek tesisinden önce alınmalı mı? Aile konut muvafakatnamesi Bankaların ipotek tesis ettiği taşınmazı satışa yada olası sorunlara karşı korumak adına alınmakta olsa da Bankalar bu konuda ipotek tesisinden önce alınması konusunda ısrarcı davranmayabilirler. Yani ipotek tesis işleminden sonra da aile konut muvafakatnamesi alınabilmektedir.
Birden fazla konut kredisi kullanan yani her ipotek tesis işleminde malikin eşinden aile konut muvafakatnamesi alınması zorunlu mu? Her taşınmazın riski ayrı olarak değerlendirilmesinden ötürü her ipotek tesis işlemi için malik eşinden ayrı ayrı aile konut muvafakatı alınması gerekir.
Aile Konut Muvafakatnamesi Bankada imzalanması zorunlu mudur? Malik eşi tarafından imzalanan aile konut muvafakatnamesindeki imzanın teyit edilebilmesi için Bankada imza alınması talep edilecektir. Fakat Bankaya gidemeyecek durumda olunması durumunda Banka yetkilileri aile konut muvafakatına imza alınmasını noter huzurunda yapılmasını talep edebilir.
Boşanmak üzere olan eşlerden birinin konut kredisi için ipotek tesis etmesi durumunda aile konut muvafakatnamesi alınması gerekli midir? Boşanma davası açılmış ve ipotek tesis edilecek süreç içerisinde henüz eşler boşanmadı yani dava sonuçlanmadı ise, aile konut muvafakatnamesi alınmak zorundadır.
İpotek tesis edilecek kişi bekar ise, ipotek tesis işleminde sonra evlenmesi durumunda eşinden aile konut muvafakatnamesi alınması zorunlu mu? Aile konut muvafakatı ipotek tesis edilecek tarih itibariyle malik ‘in evli yada bekar olması ile alakalı bir durumdur. İpotek tesis edilen tarih itibari ile malik bekar ise aile konut muvafakatı alınması gerekmez.
Eşi yabancı olanlar için yapılacak ipotek tesis işleminde, Türk vatandaşı olmayan eşinden aile konut muvafakatnamesi alınması gerekir mi? Eş yabancı dahi olsa hukuki olarak satın alınacak konut üzerinde hak sahibi olacağından Banka tarafından yabancı eş ‘den aile konut muvafakatnamesi alınması talep edilecektir.
Konut kredisi olacak yani adına ipotek tesis edilecek kişi Türk vatandaşı değil ise, evli yada bekar olduğu Banka tarafından kontrol edilir mi? Türk vatandaşı olmayan adına gerçekleştirilecek ipotek tesis işlemi için, hangi ülke vatandaşı ise o ülkenin resmi makamlarından alınacak resmi belge apostiş şerhli olarak talep edilir. Bankaya ibraz edilecek apostiş şerhli belge o ülke dilinde düzenlenmiş ise Türkiye’ de bulunan noterde yeminli tercüman ile Türkçe’ ye tercüme ettirilmesi talep ettirilecektir.