Eşin Onayı Olmadan Konut Satışı Yapılabilir mi?
Evli çiftlerde Konut alış ve satışlarında eşlerin onayı gerekir mi? Ev satarken yada alırken hangi aşamalarda eş onayı talep edilir?
Konut alımları ve satımlarında evli olan çiftlerde süreç nasıl işliyor bu konudan bahsetmeye çalışacağız. Dönem dönem eşlerin haberi olmadan konut aldıkları yada satmaya çalıştıklarına dair haberler okuyoruz. Yasal olarak evli olan çiftler evlilik döneminde konut alımı yada satışı yapmak istediklerinde neler ile karşılaşılır.
Eşlerden birinin rızası olmadan konut satışı yapılabilir mi?
Türk Medeni Kanununun, Evliliğin Genel Hükümleri başlığı altında ilgili maddesi gereği evli çiftlerde eşlerden birinin rızası olmadan Aile konutunun kira sözleşmesini fesih edemez yada aile konutunu devir edemez yada konut üzerinde bulunan haklarına sınır getiremez. Konu hakkında bilgisi olmadığı için rızası olmayan yada geçerli bir sebep olmadığı için rızası olmayan eş mahkemeye başvuruda bulunarak Hakim müdahalesi talep edebilir. Bankalar tarafından kredi ile gerçekleştirilen konut alımlarında, kredi çekenin dışında diğer eş tarafından aile muvaffakatnamesi imzalanması talep edilmektedir. Sonrasında konut kredisinin sorunlu hale gelmesi durumunda eşin konut alımı konusunda bilgisinin olmaması hukuki olarak sorunlar teşkil edebilmektedir. Bankalar o yüzden bu tarz sorunlar yaşamamak adına konut kredi kullandırımları yapılmadan önce eşden aile muvaffakatnamesi talep ederler.
Aile konutu olarak tanımlanan taşınmazın maliki olmayan eş, tapu kayıtlarında konut ile ilgili şerh konulmasını isteyebilir. Aile konutu olarak tanımlanan daire eşlerden bir tanesi tarafından kiralanmış ise, sözleşmede taraf olmayan diğer eş, kiralayan kişiye yapacağı bildirim sonrasında ilgili kira sözleşmesinde taraf olur. Taraf olması durumunda diğer kira sözleşmesini yapan eş ile birlikte müteselsil sorumlu hale gelir.
Eşlerden birinin vefatı durumunda konut ve eşya paylaşımı nasıl olur?
Türk Medeni Kanunun, Mal ortaklığı başlığı altında ilgili maddesi gereği Aile konutu olarak kullanılan daire ve eşyalar için 279.madde de şu şekilde belirtilmektedir. Evli çift tarafından beraber yaşanan konut ve eşyalar ortaklık malları içerisinde ise, Sağ olan eş kendi payına mahsuben konut ve eşyalar için mülkiyet hakkının şahsına verilmesini talep edebilir. Haklı sebeplerin olması durumunda, sağ olan eş ve diğer yasal varislerin isteği ile mülkiyet hakkı yerine intifa hakkı tanınması sağlanabilir. Mal ortaklık durumunun ölüm dışında farklı bir sebep sonrasında bitmesi halinde, eşlerin ikisi de sağladığı yararı ispat etmek koşulu ile aynı taleplerde bulunabilir.
Türk Medeni Kanunun, Paylaşmanın nasıl yapılacağı başlığı altında ilgili maddesinde de mal ortaklığı ile paralel bilgiler verilmekte olup vefat edenin bir meslek veya sanat sahibi olması durumunda altsoyundan bir bireyin aynı mesleği devam ettirmek istemesi durumunda sağ olan eş bu hakları kullanamayabilir.
İpotekli ev satılır mı? Sonrasında kredi ödeme tablosu değişir mi? yazımızı okumak için tıklayın
İpotekli ev satılır mı?